Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile iletişim kanallarının açılması son derece önemli

17 Eylül 2023 15:42

ATİNA-

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Selanik kentinde düzenlediği yıllık basın toplantısında Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili soruları yanıtlarken “Türkiye ile iletişim kanallarının yeniden açılması son derece önemli bir gelişmedir” ifadesini kullandı.

Türkiye ile Yunanistan arasında birçok anlaşmazlığın var olduğundan söz eden Miçotakis: “Türkiye ile 40 yıldır aynı konuları görüşüyoruz. Dolayısıyla anlaşmazlıklarımızın bir günden diğerine çözülmesini beklememeliyiz. Önemli olan bazı konularda anlaşamadığımızı kabul etmek ve uluslararası hukuk kurallarına ve iyi komşuluk ilkelerine bağlı kalarak ilişkilerimizi geçen 4 yıl boyunca yaşadığımız gibi gerginliklerle ve kırmızı çizgilerimizi zorlamakla değil; medeni bir biçimde anlaşarak sürdürmektir” dedi.

Miçotakis , “Bu çerçevede bakanlarımızın doğrudan görüşmeleri sayesinde Türkiye ile iletişim kanallarının yeniden açılması ile güven artırıcı önlemleri canlandırmayı ve ülkenin işbirliği yapabilecek pozitif başlıklara ivme kazandırılmasını öngören atılımlarımız son derece önemlidir” ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile New York’ta yapacağı görüşmesinde de “bu konuların ele alınacağını" söyleyen Miçotakis, "İlişkilerimizin düzelmesi için gerekli hükümet politikalarımızı değiştirme; anlaşmazlıklarımız ne olursa olsun tahrik edici retoriklerden uzak; iyi niyetli yaklaşımlarla sürdürme yollarını arayacağız” dedi.

“Türkiye ile yapacağımız müzakerelerde kimse bir tarafın yüzde yüz kazançlı çıkmasını beklememeli. Türkiye ile aramızdaki deniz yetki alanlarının; dolayısıyla kıta sahanlıklarımızın belirlenmesini öngören müzakereleri destekleyeceğiz. Ancak egemenlik haklarımızı ve anlaşmalardan doğan doğu Ege'deki adaların statüsünü müzakere edilmesini kabul edemeyiz” şeklinde konuşan Miçotakis, gazetecilerin “iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na götürülmesi” önerileriyle ilgili sorulara karşı da “Lahey uzun soluklu bir yoldur, ancak kimse egemenlik haklarımızı müzakere etmemi beklememeli” yanıtını verdi.

Miçotakis son olarak, “Türkiye’nin Batı ilişkilerini canlandırmasının kendi çıkarına olacağını; bu yolda ilerlerken Yunanistan ilişkilerinin de önemli olacağı” görüşünü savundu.

SYIRIZA yeni liderini seçiyor

Öte yandan ana muhalefetteki SYRIZA, bugün yeni liderini seçiyor. Ülke çapında kurulan 570 sandıkta parti üyeleri ve 2'ser euro ödeyerek bugün parti üyesi olacaklar 5 aday arasında seçim yapacak. Sonuçların akşam 22:30 gibi çıkması bekleniyor. Hiçbir aday yüzde 50+1 i tutturamazsa, seçimler bir hafta sonra en çok oy alan iki aday arasında yapılacak.