Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak istiyoruz

Yunan lider, Kıbrıs'ta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis'le bir araya geldi

17 Haziran 2022 13:09

T24 Dış Haberler

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iki ülke arasında tırmanan gerilime rağmen Türkiye'yle iletişim kanallarını açık tutmanın önemli olduğunu söyledi. 

Kıbrıs adası ziyareti sırasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'le bir araya gelen Miçotakis, "İyi diplomatik uygulamalar kurallarına sığmayan hiçbir şeyi dikkate almayacağız" dedi.

"Bu yaklaşımın doğru olduğuna ve iletişim kanallarını açık tutulmasıyla kısa sürede tansiyonun düşeceğine inanıyorum" diyen Miçotakis, "Bence en zor zamanlarda bile iletişim kanalları kapanmamalıdır" ifadelerini kullandı. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, perşembe günü NATO toplantısı sırasında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile görüştü. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın “Savunma ve Caydırıcılık” konulu oturumunun ardından gerçekleşen görüşmede; “Mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel iş birliğine sağlayacağı katkı, tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi” üzerinde durulduğu öğrenildi. 

Mevcut kriz

Türkiye ve Yunanistan, son yıllarda Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı, Ege üzerinde hava sahası, göçmen krizi ve Kıbrıs'ın geleceği gibi konularda sık sık karşı karşıya geldi.

İki ülke arasında mevcut kriz, Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adalarını statüsü gerekçesiyle silahlandırılamayacağını söylemesiyle başladı. Ankara, 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları'nın Yunanistan'a adaları silahsız kalmaları şartıyla verdiğini savunuyor. 

Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Yunanistan'ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel" demişti. 

Türkiye, Ege'deki adaların silahlanmasının kendisine tehdit oluşturduğunu savunurken, Atina da bu tür söylemlerin "egemenliğine müdahale" olduğunu iddia ediyor. 

Öte yandan Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmalarda isim vermeden Türkiye'ye işaret eden negatif söylemlerde bulunması, Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. 

İki ülke de geçen haftalarda Birleşmiş Milletler'e adalar ve hava sahası konusundaki duruşlarını detaylandıran mektuplar yolladı.