Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye ile bir çatışma çıkacağına inanmıyorum

“Türkiye’nin silahlanma programı; F-16 alıp almayacağı bizi ilgilendirmez"

14 Ocak 2023 23:07

ATİNA

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İzmir’den fırlatılacak bir füzenin Atina’yı ürküttüğünü” söylediği ve “Bir gece ansızın...” söylemini tekrarladığı gün, “Türkiye sıcak bir temas yaşanacağına inanmıyorum” şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın Aleksandroupolis (Dedeağaç) kentinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miçotakis, sıcak bir çatışma yaşanmayacağını düşünmesine rağmen “Türk hükümetinden sürekli yükselen retorikten endişe duyduğunu” da vurguladı.

Gazetecilerin Meriç sınırı boyunca , göçmenlerin ülkeye girmesini önlemek amacıyla inşa edilen yüksek çitin Türkiye’yi rahatsız edip etmeyeceği yolundaki sorularını ise Miçotakis “Yunanistan egemenlik haklarını nasıl kullanacağına dair kimseden ders almasına ihtiyacı yoktur. Çit, sınır boyunca inşa edilecektir, kimseden izin alacak değiliz” şeklinde yanıtladı.

Türkiye’nin ABD’den almak istediği F-16 savaş uçakları ile ilgili başka bir soruyu yanıtlarken de Yunanistan Başbakanı, “Türkiye’nin silahlanma programı; uçak alıp almayacağı bizi ilgilendirmez, bizi ilgilendiren kendi savunmamız için geliştirdiğimiz silahlanma programıdır” dedi.

Miçotakis, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı ile ilgili olarak da, “Azınlığın Türkiye tarafından aletleştirilmesini önlemek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Türkiye azınlıklar konusunda bize parmak sallayacak konumda değildir. Türkiye ilk önce İstanbul’daki Rum azınlığa nasıl davranmış olduğuna bakmalı” şeklinde konuştu.

Mitsotakis aynı basın toplantısında Yunanistan’daki seçimlerin “bahar aylarında” yapılacağını söyledi ancak tarih vermedi. Buna karşın kendisinin Meriç bölgesinden milletvekili adayı olacağını açıkladı.