Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye'de de Yunanistan'da da ilişkilerde krizden beslenenler var

"Sürekli parmağımız tetikte yaşamamız gerekmiyor"

26 Mayıs 2024 11:45

T24 Dış Haberler

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hem Yunanistan'da hem de Türkiye'de komşu ülkelerin ilişkilerinin krizde olmasından beslenenler olduğunu ve bu kişilerin yumuşama sürecinin kazanımlarını görmezden geldiğini belirtti. 

9 Haziran'da yapılacak olan Avrupa Birliği Parlamentosu seçimleri için şehir ziyaretleri kapsamında gittiği Agrinio'da Türkiye'yle Yunanistan arasında işleyen yumuşama sürecine değindi. 

"İki yıl önce 'provokasyonları durdurun ve masaya gelin' diye çağrı yaptım. Ve Sayın Erdoğan da artık bu yola girmiştir" diyen Miçotakis, Yunanistan'ın adaların münhasır ekonomik bölgesi ve kıta sahanlığı olduğu tezinden vazgeçmeyeceğini, masada "paket bir çözüm bulunmadığını" vurguladı. 

Miçotakis, "Yunanistan, Türkiye ile yaşadığı anlaşmazlıkları unutmuyor, ancak bu sürekli parmağımız tetikte yaşamamız gerektiği anlamına gelmiyor" diye konuştu. 

Hem Yunanistan'da hem Türkiye'de Türk-Yunan krizlerinden beslenen insanlar olduğunu belirten Miçotakis, Ankara ile yumuşamanın göç akışını azalttığını öne sürerek "politikalarımızın sonucunu bu eleştirmenlere sorun" diye konuştu. 

Yunanistan'ın 10 ada için Türk vatandaşlara tanıdığı kapıda vize uygulamasının yerel ekonomiye olumlu katkısı olduğunu ifade eden Miçotakis, "Orta Doğu'da yangınlar varken ve Avrupa'nın kalbinde savaş tüm şiddetiyle sürerken komşumuzla bir çatışma mı yoksa bir arada yaşama girişimi mi tercih edersiniz?" diye sordu. 

Erdoğan ve Miçotakis, iki ülke arasındaki yumuşama süreci kapsamında son olarak 13 Mayıs'ta Ankara'da bir araya gelmişti. İkili Temmuz ayında NATO zirvesinde yine görüşecek.