Dünya

Yunanistan, 17 Kasım Ayaklanma Günü'nü kutluyor

17 Kasım 2023 14:16

ATİNA-

Yunanistan’da 17 Kasım gününün özel bir önemi var. 1967-1974 yılları arasındaki askeri yönetime karşı ayaklanan öğrencilerin kanlı bir şekilde sona eren ilk eylemi 17 Kasım 1973’te Atina Teknik Üniversitesinde gerçekleşmişti.

O gün bugün her yılın 17 Kasım günü Atina Teknik Üniversitesi ve yöresinde düzenlenen törenler, her defasında o dönemde Albaylar Cuntası yönetimine destek verdiği için ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen büyük bir protesto yürüyüşüyle sona eriyor.

Bu yıl düzenlenen törenler süresinde, ABD'nin yanı sıra İsrail’in Gazze operasyonlarını protesto etmek amacıyla İsrail Büyükelçiliği önünde de bir gösteri yapılacak.

1973’te Atina Üniversitesi'nin demir kapısını kırarak avlusuna girmesiyle kanlı bir biçimde bastırılan öğrenci ayaklanmasının anısına düzenlenen 17 Kasım törenleri ülkenin her bir kentinde düzenleniyor. Radyo ve televizyonlarda cunta yönetimine karşı yapılan çeşitli eylemleri konu alan özel programlar yayınlanıyor; okullarda 17 Kasım anısına müsamereler düzenleniyor.

Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, siyasi parti liderleri, öğrenci dernekleri ve sade vatandaşlar, 1973’te tankların kırdığı demir kapının sergilendiği üniversite avlusuna çelenkler bırakıyor.

1973 Öğrenci Ayaklanması, askeri yönetimini devirmeye yetmedi; ancak halkın askeri yönetime karşı nefretini körüklemiş oldu.

Albaylar cuntasının 1974’te Kıbrıs Cumhuriyetinin o dönemdeki legal cumhurbaşkanı Makarios’a karşı da bir darbe düzenlemesi, bu kez Türkiye’nin –ada üzerindeki garantörlük hakkını kullanarak- 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a askeri operasyon düzenlemesine yol açacaktı.

Türkiye’nin operasyonu, Yunan halkının da ayaklanmasıyla Albaylar Cuntasını çökertecek; ve Yunanistan yeniden demokrasiye kavuşacaktı.

Olası eylemlere karşı güvenlik önlemleri alındı

Ne var ki, 17 Kasım gününün anılması için düzenlenen tören ve protesto yürüyüşlerinde sık sık, kendilerini “anarşist” olarak tanımlayan grupların, polis kuvvetlerine karşı taşlı sopalı, molotof kokteylli saldırıları ve polisin göz yaşartıcı gaz bombalar kullanması yer yer sokak çatışmalarına neden oluyor.

Bu nedenle bu yıl düzenlen tören ve yürüyüşleri için de alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde Atina için binden fazla polis görevlendirildi. Atina metrosu ve toplu taşıma araçlarının seferlerine ara verildi. Atina’nın merkezinde bulunan Atina Teknik Üniversitesinin yöresindeki ana cadde ve sokakları yarın sabah 00:05’e kadar trafiğe kapatıldı.