Dünya

Sığınmacılar, Yunan polisi tarafından başka sığınmacıları Türkiye'ye götürmeye zorlanmış

"Biz köleydik"

28 Haziran 2022 15:37

T24 Dış Haberler

Sığınmacılar, askerlerle dolu bir bölgede Yunanistan polisi tarafından yasa dışı ve şiddet içeren geri gönderme operasyonlarına katılmaya zorlandıklarını belirtti.

Operasyonlar arasında kilit altında tutulan sığınmacılar, operasyonlara katılmaya zorlandıklarını ya da Yunanistan'da bir polis merkezinin bahçesindeki konteynerde yaşayan bir Suriyeli adam tarafından ikna edildiklerini söyledi. Bu sığınmacılar, Yunanistan polisinin zoruyla yakalanan diğer sığınmacıları botla Türkiye'ye götürdüklerini ifade etti. 

Suriyeli ve Faslı altı sığınmacı, Meriç Nehri'ndeki operasyonlara zorla katıldıklarını; karşılığında polisin kendilerine Yunanistan'da bir ay kalma hakkı verdiğini ifade etti. 

Kendilerini "köle" olarak tanımlayan iki kişi, Yunan polisinin sığınmacıların üstünü çıkarıp, eşyalarını çalıp, botlara geri yerleştirdiğini gördüklerini iddia etti. 

 The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel ve ARD Report München tarafından yapılan araştırma sonucunda 6 sığınmacının verdiği ifadeleri destekleyen görüntüler ve sığınmacıların gözaltına alındığına dair raporlar bulundu. 

Yerel halktan vatandaşlar, bazı sığınmacıların geri gönderme operasyonları için genellikle maskeli şekilde polis tarafından kullanıldığını söyledi. İki Yunan yetkili de üçüncü ülkelerden insanları geri gönderme operasyonları için kullandıklarını doğruladı.