Dünya

Yunan adasında yattan atılan havai fişekler sonucunda orman yangını çıktı; 13 kişi tutuklandı

23 Haziran 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Yunanistanlı yetkililer, bir yattan atılan havai fişeklerin Atina yakınlarındaki bir adada orman yangını çıkarmasının ardından 13 kişiyi tutukladı. 

İdra adası Belediye Başkanı cuma akşamı yangının başlamasının ardından "çok öfkeli" olduğunu söyledi ve sorumlular hakkın yasal süreç başlatılacağına söz verdi. 

İdra itfaiyesi, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada yangının bir yattan atılan havai fişekler sonucunda çıktığını ve adadaki tek çam ağacını yaktığını ifade etti. İtfaiye, yangının yol olmayan ve ulaşılması zor bir noktada çıktığını ifade etti. 

İtfaiyenin soruşturması sonucunda yangının çıkmasında rol oynadığı belirtilen 13 kişi tutuklandı. Dosya, bugün savcılığa sunulacak. 

Yunanistan, son yıllarda kundakçılıkla ilgili cezaları artırdı. İlgili suçlardan suçlu bulunanlar 20 yıla kadar hapis ve 200 bin Euro'ya kadar para cezası alabiliyor. 

Havai fişekleri atanlara "sorumsuz" diyen İdra Belediye Başkanı Giorgos Koukoudakis, kamu yayıncısı ERT'ye yaptığı açıklamada ormanların içinde daha çok yola ve yangınla mücadele noktasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Cumartesi günü Andros adasında da bir orman yangını çıktı. Dört köy tahliye edildi ve yangınla mücadele için bölgeye helikopter ile uçaklar gönderildi. 

Yunanistan zor bir yaza hazırlanıyor. Yetkililer, güçlü rüzgar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle orman yangını riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.