Dünya

Yüksek Mahkeme yargıcı, kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran karara tepki gösteren Boris Johnson ve Prens Harry'i tiye aldı

29 Temmuz 2022 11:32

ABD Yüksek Mahkeme Yargıcı Samuel Alito, Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal bir hak olarak koruyan Roe v Wade kararını iptaline yönelik dünyadan gelen tepkilerle dalga geçti. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Yüksek Mahkeme kararından sonra ilk açıklamasını yapan yargıç Samuel Alito, katıldığı bir toplantıda görevi bırakmaya hazırlanan Britanya Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sussex Dükü Prens Harry gibi kararı eleştiren dünyadan figürlere tepki gösterdi.

Muhafazakâr eğilimli yargıç Alito, dünya liderlerinin ABD hukuku üzerine yorum yapma yetkilerini kendinde gördüğünü eleştirerek “Bunlardan biri de Boris Johnson’dı ancak bedelini ödedi” ifadeleriyle Johnson’ın istifasına atıfta bulunarak şaka yaptı. 

Yargıç, Sussex Dükü Prens Harry’nin Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada 2022 için “acı verici bir yıl” ifadelerini kullandığı, Ukrayna’daki savaş ve ‘ABD’de anayasal hakların geriye gittiği’ hatırlatmalarını yaptığı konuşmayı hatırlattı. Alito, sarkastik bir tonda yaptığı konuşmada “Beni gerçekten yaralayan, Sussex Dükü’nün Birleşmiş Milletler’deki konuşmasında kararı, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşıyla karşılaştırması oldu” dedi.

Alito'nun sözlerini salondaki kişiler gülerek karşıladı.

Ne olmuştu?

Yüksek Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının oyu ile 1973 tarihli "Roe-Wade kararı" olarak bilinen ve ABD'de kürtajın anayasal bir hak olmasına temel teşkil eden karar iptal edildi.

Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, kararı "trajik bir hata" olarak nitelendirdi. 

ABD'nin birçok farklı eyaletinde insanlar, Yüksek Mahkeme kararını protesto etmek için sokaklara döküldü.