Dünya

Yüksek Mahkeme'nin kürtaj kararına tepki gösteren ünlü kadınlardan Bağımsızlık Günü'ne boykot: "Neyi kutlayacağımı bilmiyorum"

ABD'de Yüksek Mahkeme,  Roe v. Wade emsal kararını iptal ederek kürtajı anayasal hak olmaktan çıkardı

05 Temmuz 2022 10:17

T24 Dış Haberler

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararının ardından pek çok ünlü kadın, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nü kutlamadıklarını açıkladı. 

The Hill’de yer alan habere göre, ABD’de 4 Temmuz Bağımsızlık Günü, silahlı saldırılar ve Yüksek Mahkeme’nin kürtaj kararının gölgesinde geçti.

Reality yıldızı Kim Kardashian, sosyal medyadaki 4 Temmuz boykotuna katılarak başka bir Twitter kullanıcısının “4 Temmuz, bağımsızlık eksiği nedeniyle iptal edilmiştir. Sevgiler, kadınlar” mesajını paylaştı.

Kardashian’ın annesi Kris Jenner ve şarkıcı Bette Midler de bu paylaşımı yeniden paylaştı.

“Real Housewives” isimli reality programının eski üyeleirnden Braunwyn Windham da “Damızlık Kızın Öyküsü” kitabından uyarlanan dizinin kostümlerinden biriyle çektirdiği fotoğrafı paylaşarak “Bugün 4 Temmuz. Bu yıl neyi kutlayacağımı bilmiyorum” yazdı. 

Oyuncu Jessica Chastain de orta parmağını kaldırdığı bir fotoğrafı paylaşarak “Benden ve üreme haklarımdan size mutlu ‘Bağımsızlık Günü” yazdı. 

Şarkıcı Katy Perry de hit şarkısı Firework’ten (Havai fişek) bir söz paylaşarak “Bebeğim sen bir havai fişeksin’ 10 numara ancak ABD’de kadınlar gerçek bir maytaptan daha az hakka sahip” yazdı.

Ne olmuştu?

ABD'de Yüksek Mahkeme,  Roe v. Wade emsal kararını iptal ederek kürtajı anayasal hak olmaktan çıkardı. Karar, tek tek eyaletlerde kürtajın yasaklamasının önünü açtı. Bazı eyaletlerde kürtaj yapan klinikler kapanmaya başladı.

Kürtajın yasaklandığı ya da kısıtlandığı eyaletlerdeki kadınlar, kürtajın yasal olduğu bölgelere gitmek için eyalet sınırlarını aşmak zorunda kalabilirler.