Ekonomi

Yüksek maaş için emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?

"Yılbaşından önce yapan kârlı çıkacak"

16 Kasım 2018 13:56

Emekli aylığının hesaplanmasında temel alınan kriterlere göre emeklilik dilekçesinin verildiği tarih önem kazanıyor. Peki, yüksek maaş için emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?

Yılbaşından önce dilekçe verenler 2018 Ocak ve Temmuz zamlarıyla birlikte, Ocak 2019 zammından da faydalanabilecek. Böylece yüksek zam oranları nedeniyle emekli maaşında kârlı olacaklar.

Akşam'dan Okan Güray Bülbül, köşesinde konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Yıl sonunda veya yıl başında emeklilik dilekçesi verilmesi, bağlanacak aylık miktarını değiştirir. Bu kapsamda emekli aylığı ocak-haziran döneminde emeklilik başvurusu yapılmışsa ocak ayında emekli aylıklarına yapılan zam oranı kadar zamlanarak bağlanır." 

Öte yandan Bülbül köşesinde, emeklilik zammının  nasıl hesaplanacağına da yer verdi.

Nasıl hesaplanıyor?

31 Aralık 2018’e kadar emeklilik dilekçesi veren kişilerin emekli aylıkları 2017 yılı güncelleme katsayısıyla hesaplanacak, daha sonra Ocak ve Temmuz 2017’de yapılan zamlarla net tutara ulaşılacak ve bir de ocaktaki zam aylığa yansıtılacak. Dolayısıyla 31 Aralık 2018’e kadar emekli dilekçesi veren kişiler 2017’nin güncelleme katsayısına göre hesaplanan aylıklarını alacaklar. 1 Ocak 2019 ve sonrasında emekli dilekçesi veren kişilerin aylıkları ise 2018 güncelleme katsayısıyla hesaplanacak. Diğer yandan 2019’da dilekçe verenlerin aylıklarına ocak zammı da yansıtılacak ve bu maaşlarına olumlu olarak etki yapacak.