Eğitim

"Yüksek fiyatlar isteyen özel okullarda maaşını alamayan öğretmenler var"

Eğitimci Aylin Kotil, özel okullarda maaş sıkıntılarının düzensiz büyümeden kaynaklanabileceğini söyledi

17 Mart 2019 10:49

45 ile 65 bin lira arasında değişen özel okul fiyatları, diğer zorunlu harcamalarla beraber 90 bin liraya kadar çıkabiliyor. Öte yandan bazı özel okullardaki öğretmenler, maaşlarını alamadıklarını söylüyor. Eğitim yazarı Pervin Kaplan özel okullarının ücretleri belirlenirken, okulun bahçesi, havuzu, yabacı öğretmenler gibi kalemlerin dikkate alındığını belirtirken, eğitimci Aylin Kotil, yüksek fiyatlar isteyen okullarda öğretmenlerin maaş alamaması konusunun düzensiz büyümeden kaynaklandığını söyledi. 

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, eğitim yazarı Pervin Kaplan özel okulların açıkladığı ücretleri şöyle değerlendirdi: “Açıklanan ücretler tartışmaya ve ücretin ne kadar adaletli olduğu tartışmalarına neden oluyor. Anaokullarında bile 40 bini aşan, liselerde 70 bine dayanan ücretler söz konusu. Bunun yanı sıra 5-7 bin TL arasında değişen yemek ile servis giderleri de eklendiğinde orta gelirli ailelerin bütçesini sarsacak rakamlara ulaşıyoruz.”

Kaplan, özel okulların öğrenim ücretini belirlerken neleri dikkate aldığını şöyle aktardı: “Bu maliyetlerle okulun bahçesi, havuzu, yabancı öğretmeni gibi kalemler de eklenebilir. Kimi zaman bir sınıfın maliyeti 400-500 bin TL’ye çıkabilir.”

Eğitimci Aylin Kotil, okulların yüksek fiyatlar istemesine rağmen öğretmenlerin maaş alamaması konusunda “Özel okulların öğretmen maaşlarını bile veremez hale gelmeleri tamamen düzensiz büyümeden kaynaklanıyor. Okul kurarken sınıfları kademeli olarak açmamak, diğer okullardan öğrenci toplama umuduyla tüm şubelere birden öğrenci kabul etmek hatalar zincirinin en önemli halkası. Bir de, büyük kârlar umuduyla ödenemeyecek yükseklikteki kira tutarlarına imza atmak, velilerin gözünü boyamak için diğer okullardan yüksek maaşlarla transferler yapmak, kaçınılmaz sonu daha erkene çekiyor” açıklamasında bulundu.