Gündem

YTÜ'nün yurdu yıkıldı: Proje gizli tutuluyor

Yurdun imar planında bir değişiklik olmadığı belirtilerek, rektörlüğe konuya dair açıklama yapması için çağrı yapıldı

24 Mayıs 2019 10:13

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Maslak’ta bulunan öğrenci yurdu yıkıldı. Yurt 2013 yılında ‘sağlam olmadığı’ gerekçesiyle boşaltılmıştı. Gökdelenlerin arasında kalan metruk yurdun yerine yeniden yurt yapılacağı gündeme gelirken, buraya iş merkezi yapılacağı söylentileri de kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ına devredilen arazide ne yapılacağına ilişkin proje ise gizli tutuluyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, yurdun imar planında bir değişiklik olmadığını söyleyerek rektörlüğü konuya dair açıklama yapmaya çağırdı.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre bir zamanlar 175 erkek ve 175 kadın öğrencinin kaldığı yurt geçtiğimiz hafta iş makineleriyle yıkıldı. Geniş alana sahip ve Maslak’ta plazaların arasındaki değerli bir arazide bulunan yurt boşaltıldıktan sonra yerine yeni bir yurdun yapılacağı sıkça konuşuldu. Fakat ilerleyen zamanlarda buranın alışveriş merkezi yapılacağı gündeme geldi.

Dönemin Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Erişen, 2017 yılında konuyla ilgili şunları söyledi: “Maslak kampüsü aktif değil, binalar çok eski ve kullanımı veya bakım yapılması uygun değil. Orayla ilgili üniversitemize en üst düzeyde faydayı saylayacak proje değerlendirmeleri yapılıyor. Burada da henüz karar kesinleşmedi. Kesinleşmeden şunlar planlanıyor demek de uygun değil.”

"Yıkılacak yurdun yerine iş merkezi yapılacak"

Yurt yıkılmadan önce yıllarca burada çalışan ve şu an üniversitede yetkili olan bir isim ise yıkılan yurdun yerine iş merkezi yapılacağına dair duyumlarını aldıklarını söyledi: “2012’de yurdun boşaltılacağı sıkça konuşuluyordu. Yapılan incelemelerde yurdun depreme dayanıksız olduğu belirtildi. Bu incelemeler sonrası öğrencilerden yurdu boşaltmaları istendi. Burası yıllarca ne olacağı belirsiz şekilde kaldı. Buranın üniversiteye bağlı Teknopark’a devredildiği bilgisini aldık. Yıkılan yurdun yerine iş merkezi yapılacak. Yurdun boşaltılmasının ardından 5 yıl geçti. Çoğu öğrenci o dönem başka yurtlara geçiş yaptı, çoğu öğrenci de artık eve çıkmak zorunda kalmıştı.”

"Proje gizli tutuluyor"

Konuyla ilgili Teknopark Yıldız Teknik Üniversitesi’ni aradık. Yurdun yerine yapılacak projenin kendilerine devredildiği bilgisini bizimle paylaşan bir yetkili, “Projeyle ilgili bilgi gizli tutuluyor” dedi.

TMMOB: Burası hala yurt olarak görülüyor

Yurdun bulunduğu arazi alanı 16 bin 716 metre kare. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, imar planında bu arazinin hala yurt olarak görüldüğünü söylerken Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nü konuyla ilgili açıklama yapmaya davet etti. Köymen, konuyla ilgili şunları söyledi: “Burası ilk boşaltıldığı zaman öğrenciler de seslerini duyurmak için birçok kez eylem yaptı. Bu durumda şimdi burayla ilgili ne yapılıyor? İmar planında burayla ilgili herhangi bir değişiklik görülmüyor. Burası imar planında hala yükseköğretim tesisleri ve kampüs alanı olarak geçiyor. Bu bina yıkıldığına göre bir plan hazırlığı mı var? Bir plan değişikliği olsa biz bu değişikliği görürüz. Bu durumda bir plan tadilatı yok. Üniversite bu alanla ilgili nasıl bir insiyatif kullanacak, burası yıkılırken neye göre yıkılıyor? Bu sorulara yönelik rektörlükten açıklama bekliyoruz.”