Politika

YSP Eşsözcüsü Uçar: Türkiye'de 84 milyon kişi yoksulluk içinde yaşam sürüyor

10 Ekim 2023 12:46

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 56 milyon insan açlıkla 28 milyon insan ise yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakılmıştı. 86 milyon insan içinde sadece 2 milyon insan rahat yaşayabilmektedir. 84 milyon kişi ise açlık ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir" dedi.

Uçar, partisinin Meclis grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların İsrail'e saldırması ve İsrail'in çok yoğun hava saldırıları ve Gazze'ye tam kuşatmasına yönelik tepkisini dile getiren Uçar, "Bugün ortaya çıkan savaş İsrail'in işgal politikalarından bağımsız değildir. Bu savaşta tekrar karşımıza çıkan esirlere ve özellikle kadınlara uygulanan şiddeti kabul edilebilir bulmadığımızı ve direniş savunusu açısından da meşru görmediğimizi ifade etmek isteriz" diye konuştu.

"Her mücadele özgürlük getirmiyor"

Uçar, Filistin direnişini desteklediklerini belirterek, "Bir halkın işgale karşı direnişi ne kadar meşru ve gerekli ise yürütülecek mücadelenin yönteminin de önemli olduğunu ısrarla vurgulamak isteriz. Çünkü her mücadele özgürlük getirmiyor. Tarih bunun örnekleri ile doludur. Bugün ortaya çıkan savaş, İsrail'in işgal politikalarından bağımsız değildir. Bu savaşta tekrar karşımıza çıkan esirlere ve özellikle kadınlara uygulanan şiddeti kabul edilebilir bulmadığımızı ve direniş savunusu açısından da meşru görmediğimizi ifade etmek isteriz" ifadelerini kullandı.

"Bu rakam yoksulluğun geldiği noktayı gösteriyor"

Ekonomiyi de değerlendiren Uçar, seçim sonrası her gün yeni bir zamla uyanıldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bir avuç yandaş yandaş zenginleşirken, insanların büyük bir kısmı en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz noktaya gelmiş durumda. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 56 milyon insan açlıkla 28 milyon insan ise yoksullukla mücadele etmek zorunda bırakılmıştı. 86 milyon insan içinde sadece 2 milyon insan rahat yaşayabilmektedir. 84 milyon kişi ise açlık ve yoksulluk içinde yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir. Elektrik faturasını ödeyemediği için yardım alan hane sayısı 5 milyona ulaşmıştır. Bu rakam yoksulluğun geldiği noktayı gösteriyor."