Gündem

YSP'de Akşener tepkisi: Muhalefetin ortaklaşmasını bombaladı

29 Ağustos 2023 12:31

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in seçimden sonra “tefekkür sessizliğini bozuyorum” dediği Afyonkarahisar Kocatepe konuşmasının yankıları sürüyor. Akşener’in yerel seçimlere yönelik açıklaması Yeşil Sol Parti (YSP) farklı yorumlara neden oldu. 

HDP-YSP, Akşener’e tepkili. 2019 seçimlerinde aday çıkarmayarak İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı büyükşehirlerin muhalefet tarafından kazanılmasına katkı yapan partide seçimlerin kaybedilmesinde en büyük sorumluluğun Akşener’de olduğu söyleniyor, “Akşener’in gerekli özeleştiriyi vermeden söylediklerinin bir kıymeti yok” deniliyor. Hatta, Akşener’in yaptığı konuşma için, “Gelecek dönem muhalefetin ortaklaşması bu konuşmayla bombalanmıştır” sözleri de sarf ediliyor.

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, HDP’nin seçim değerlendirmesi sonrası başta eş başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın görevini bıraktığına dikkat çekilen partide, “Biz ciddi bir seçim değerlendirmesi yaptık. Bunun bedelini de ödüyoruz. Eş başkanlarımız görevini bıraktı. Parti yönetiminde kapsamlı bir değişim olacak. CHP, İYİ Parti’de gördüğümüz ise koltuklarına yapışmış siyasetçiler” eleştirisi getiriliyor.

YSP'nin HDP fikriyatını devam ettireceği ama yeni dönemin stratejisi gereği daha yerel siyaset yapacağı kaydediliyor. Seçim sonrası partiye gelen en önemli eleştirinin, “Ankara siyasetine sıkışmak” olduğunu kaydeden parti kurmaylarına göre, YSP, yeni dönemde, “Ankara odaklı siyaset”ten çıkacak, çalışmalarında yerel siyaset belirleyici olacak.

"Kim gelirse dinleriz"

Bu bakış yerel seçimlerde alınacak tutumun da işareti. Hem batı hem de doğuda yerel dinamiklerle karar verilip hareket edilecek. İstanbul ve Ankara gibi iki büyük şehir için de toptancı bir yaklaşım içinde olmayacaklarını söyleyen HDP-Yeşil Sol Partililerin net bir kırmızı çizgisi var, o da, “Bizi görmeyen siyasetle hiçbir şekilde ittifak geliştirmeyiz” tutumu. Mayıs seçiminin önemli derslerinden birinin de bu olduğunu kaydeden partililer, “Arka kapı tamamen kapalı. Ön kapı ise herkese açık. Kim gelirse dinleriz, konuşuruz” diyor.

TIKLAYIN - Bahçeli'den Akşener'in "yerel seçimlere ayrı ayrı girelim" çağrısına yanıt: Ciddiye alınacak bir tarafı yok

TIKLAYIN - Akşener bayrak açtı; Kılıçdaroğlu'nun adaylığına engel olamadığı için özür diledi, seçimlere ittifaksız girmek için bütün partilere çağrı yaptı!