Gündem

YSK'nın 'KHK'lı başkanların mazbatası ikincilere verilecek' kararının gerekçesi açıklandı

KHK'lı belediye başkanlarının mazbatası seçimi ikinci tamamlayan adaya verilecek

11 Nisan 2019 07:18

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine ilişkin kararının gerekçesi belli oldu. YSK'nin bu kararı, ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

Kararda, Danıştay 8. Dairesinin 2017'de aldığı, "KHK ile ihraç edilenlerin belediye meclis üyeliğinin düşürülmesine" ilişkin kararı ile benzer gerekçelere yer verildiği belirtildi.

TIKLAYIN - YSK açıkladı: KHK'lı belediye başkanlarına mazbata verilmeyecek

"Mazbataların verilmemesi 'oy birliği', ikinciye verilmesi 'oy çokluğuyla'

"KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilenlere mazbatalarının verilmemesi" kararının oy birliğiyle, kararın "ikinci sırada kazanan adaya mazbata verilmesi" bölümünün ise oy çokluğuyla alındığı öğrenildi. Çoğunluk görüşüne katılmayan 4 üyenin bu yerlerde seçimin yenilenmesi gerektiğini savunduğu kaydedildi.

AKP'den gelen “KHK’lılar kamu hizmeti yapmasın”’ mesajını öne çıkaran itirazlar doğrultusunda kararı alan YSK’nın bu kararı ile birlikte belediye başkanı olarak seçilen HDP’li isimlerin yerine, seçimlerden ikinci sırada çıkanların belediye başkanlığına getirilmesi öngörüldü. İkinci sırada gelen bütün isimlerin AKP’li olması da, kararın en dikkat çekici özelliklerinden biri.

Bağlar'da AKP'li aday YSK'ya başvurmuştu

HDP’nin Diyarbakır’da en güçlü olduğu yerlerden birisi olan Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. Yine Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın ayrıca Kars'ın Digor ilçesi Dağpınar Beldesi'nde Abubekir Erkmen'in KHK ile ihraç edildiği bildirildi.

Söz konusu isimlerin ihraç edilmeleri nedeniyle mazbatalarını alamayacağına ilişkin itirazlar yapıldı. Bu itirazlardan biri, Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde ikinci en yüksek oyu alan AKP’nin adayı Hüseyin Beyoğlu tarafından YSK’ya yapıldı.

Beyoğlu’nun itiraz dilekçesinde, OHAL kapsamında alınan tedbirlere dikkat çekilerek, “Kamu görevinden çıkarılan kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe veya memuriyetleri alınır ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemezler, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler. İzah edilen nedenlerden dolayı HDP’nin adayı Ceylan’ın en yüksek oyu almasına rağmen seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesi hususunda gereğini arz ederim” dendi.

Söz konusu dört ilçede de ikinci yüksek oyu alan isimler, AKP'nin adayı olarak seçimde yarışmıştı.

HDP il örgütü, bugün saat 12:00'de Bağlar Belediyesi önünde basın açıklaması yapacak.

KHK'lı belediye başkanları hangi ilçede yüzde kaç oyla kazandı?

Diyarbakır – Bağlar

Zeyyat Ceylan (HDP): Yüzde 70.34

Hüseyin Beyoğlu (AKP): Yüzde 25.46

Van – Tuşba

Yılmaz Berki (HDP): Yüzde 52.93

Salih Akman (AKP): Yüzde 39.37

Van - Edremit

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (HDP): Yüzde 53.81

İsmail Say (AKP): Yüzde 41.7

Van – Çaldıran

Leyla Atsak (HDP): Yüzde 53.00

Şefik Ensari (AKP): Yüzde 43.43

Erzurum - Tekman

Muzahit Karakuş (HDP): Yüzde 48.53

Mustafa Ergin (AKP): Yüzde 46.50

Kars – Digor- Dağpınar Beldesi

Abubekir Erkmen (HDP): Yüzde 54.25

Ömer Vargün (AKP): Yüzde 44.43