Gündem

YSK, Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı ülkelerde oy verme süresini kısalttı; Almanya ve Belçika gibi AKP'nin oy depolarında karar değişikliği yok!

16 Mayıs 2023 12:30

T24 Dış Haberler

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yurt dışı oylamasında yüksek oy aldığı bazı ülkelerde ikinci tur için belirlenen oy verme süresinin kısaltılması tartışma konusu oldu. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) dün yayımladığı takvimde gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemine 20 Mayıs'ta başlanacağı, 24 Mayıs'ta ise sona ereceği açıklanmıştı.

ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, İspanya ve Japonya gibi ülkelerde ise ikinci tur için oy verme süresinin 5 günden kısa tutulacağı açıklandı. Bu ülkelerin tümünde Kılıçdaroğlu rakibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çok daha fazla oy aldı.

Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre gibi Erdoğan'ın oy oranının yüksek olduğu ülkelerde ise bu tür bir düzenlemeye gidilmedi. Bu ülkelerde oy verme süreci 20-24 Mayıs arası 5 gün olacak. 

120 binden fazla Türk seçmenin bulunduğu Birleşik Krallık'ta ilk turda oy verme işlem 9 tur sürmüş, katılım oranı yüzde 50.10'da kalmıştı. Birleşik Krallık’ta ise ikinci tur oy verme işlemi 20-21 Mayıs'ta sadece 2 gün yapılacak. Kılıçdaroğlu, Birleşik Krallık'taki oyların yüzde 79'unu almıştı. 

Pazartesi, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise seçimin ikinci turu için sandıkların sadece 20-21 Mayıs'ta kurulu olacağı belirtildi. 

Sosyal medyada oy verme süresinin kısaltılmasına verilen tepkinin ardından Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Değerli vatandaşlarımız. Seçimlerle ilgili tüm kararları Yüksek Seçim Kurulu alır. Dış Temsilcilikler alınan kararları uygularlar. Bu kurulun işleyişi ve kurula itiraz yolları da açıktır. Bilginize sunarız" dedi.

Reuters diplomasi muhabiri Hümeyra Pamuk da kararın ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Özellikle ABD gibi mesafelerin uzak olduğu bir ülkede oy verme davranışını doğrudan etkileyebilecek, tuhaf bir karar. Birinci turda oy vermek için şehirden şehire saatlerce yol yapan insanlar var. İki güne nasıl sığdırılacak bu yolculuk? Mantıklı bir açıklama gören var mı?" diye sordu.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği de benzer bir duyuru yaparak YSK kararıyla Kanada'da sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılabileceğini söyledi. Kanada için de ilk sandık bilgilendirilmesinde tarihler 20-24 Mayıs olarak belirlenmişti.

Avrupa ülkelerinde ise böyle bir düzenlemeye gidildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, ABD'de 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçimleri için 51 bin kişi oy kullanırken, Kılıçdaroğlu bu oyların yüzde 80.38'ini aldı. Kılıçdaroğlu, Kanada'da kullanılan 21 bin 589 oyun ise yüzde 79,65'ini aldı.

İspanya'da ise oy verme işlemi 20-22 Mayıs arasında 3 gün sürecek. 3 bin 512 geçerli oyun olduğu İspanya'da Kılıçdaroğlu yüzde 82 oy aldı. 

Kılıçdaroğlu'nun oyların yüzde 62'sini aldığı,2 bin 938 geçerli oyun kullanıldığı Japonya'da da sadece 20-21 Mayıs'ta oy kullanılacağı açıklandı. Kılıçdaroğlu'nun oyların yüzde 54.82'sini aldığı Avustralya'da da sadece 2 gün oy kullanılabilecek. 

CHP ABD Temsilcisi: İtirazlarımızı yaptık; AKP ikinci tur için rahat değil

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Kılıçdaroğlu'na yüksek oy çıkan ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde oy verme günlerinin kısaltılması ile ilgili YSK’ye bugün itiraz edeceklerini bildirdi.

"Gün sayısını azaltma işlemi ne tesadüf ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun rekor sayıda oy aldığı ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Japonya gibi ülkeler için kullanıldı" diyen Özcan, "YSK ve Dışişleri Bakanlığı topu birbirine atıyor. Lojistik sebepler bahane edilemez çünkü ilk baştan itibaren 5 gün olarak belirlenmişti. Lütfen siz de tepkinizi gösterin." ifadelerini kullandı.

Özcan, "AKP'nin ikinci tur için rahat olmadığını" ifade etti.