Dünya
BBC Türkçe

Yokoluş İsyanı: Londra'da sivil itaatsizlik eylemlerine başlayan çevreciler bazı yolları trafiğe kapattı

Eylemlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor

15 Nisan 2019 20:02

İngiltere'de, hükümetin iklim değişikliği ile mücadele yolunda daha fazla adım atması gerektiğini savunan Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) hareketinin Londra'daki sivil itaatsizlik eylemlerine binlerce kişi katıldı. Aktivistler, Waterloo Köprüsü ve Parlamento Meydanı gibi bazı kalabalık caddelerle yolları trafiğe kapattı.

Eylemler sırasında renkli bayraklar, afişler ve maskotlar eşliğinde "Ekolojik krize karşı isyan" çağrısı yapıldı. Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Köprüsü ve Piccadilly Circus gibi bazu turistik caddeler ve meydanlarda trafik aksadı.

Gösteriyi düzenleyen Extinction Rebellion grubundan yapılan açıklamada, 24 saat boyunca trafiğin barışçıl bir şekilde engelleneceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, gösterinin halk meclisleri, sanat etkinlikleri, sahne gösterileri, konuşmalar, atölye çalışmaları ile yemek ve aile alanlarını içeren "yaratıcı bir direniş festivali" olacağı kaydedildi.

Eylemlerin 5 gün sürebileceği ifade edilen açıklamada, hükümetten iklim ve ekolojik acil durum ilan etmesini, 2025 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmesini ve iklim değişikliğiyle mücadele kararlarını almak için bir halk meclisi oluşturması isteniyor.

Parlamento Meydanı'nda da 2 bine yakın aktivist toplandı. Sivil itaatsizlik eylemlerine 33 ülkede 80'e yakın şehirde destek veriliyor.

Londra, en kapsamlı protestolardan birine sahne oldu. Gösterilerde polis sayısının azlığı dikkat çekti.

3 kişi gözaltına alındı

Waterloo'daki petrol şirketi Shell'in merkez binasının kapısındaki camları kırmakla suçlanan 3 aktivist gözaltına alındı. Göstericiler binanın dış camlarına grafiti ile "Shell biliyor" yazdı.

Hükümeti "ekonomik elitlerin kısa-vadeli çıkarlarını önceliklendirmekle" suçlayan Extinction Rebellion'ın bir sözcüsü, "Dikkatlerini çekebilmek için ekonomiyi aksatmak zorundayız" dedi.

Sözcü, "İnsanları rahatsız etmek istemiyoruz ama hükümetimizin son 30 yıldaki başarısızlığı bize başka bir seçenek bırakmadı" diye konuştu.

Extinction Rebellion hareketi, Pazartesi günü İngiltere Başbakanı Theresay May'e bir mektup yazarak, hükümet acilen iklim değişikliğine karşı adımlarını hızlandırmazsa, önümüzdeki haftalarda günlük hayatı aksatacak eylemlerini artıracakları uyarısında bulunmuştu.

Mektupta, "Kriz git gide kötüleşiyor. Daha fazla bunu görmezden gelemezsiniz Başbakan. Hata yapmayın, insanlar ölüyor" ifadelerine yer verilmişti.

Pazartesi günü başlayan barışçıl eylemlerde de benzer mesajlar vardı.

Oxford Circus meydanına, üzerinde dev harflerle "Gerçekleri anlatın" yazan pembe bir tekne yerleştirildi.

Protestocuların elindeki "Yokoluş sonsuzdur", "Bir B Gezegeni yok" yazılı pankartlar dikkat çekti.

Eylemlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Daha önce de Londra'daki Thames Nehri üzerinden geçen köprülere barikat kuran Extinction Rebellion'ın onlarca destekçisi gözaltına alınmıştı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir