Gündem

YÖK'ün 2018 raporundan: Şehir Üniversitesi proje üretmiyor, yayın yapmıyor

Erdoğan'ın Tekel arazisini tahsis ettiği üniversitenin bu sefer de akademik durumu tartışmaya açıldı

12 Aralık 2019 10:14

Yeni parti kurma hazırlığıyla AKP'den bağlarını koparan Ahmet Davutoğlu'nun merkezinde yer aldığı Şehir Üniversitesi'nin 2008 yılından bugüne kadar tek bir doktora mezunu olmaması dikkatleri çekti. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2018 Yılı İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre, üniversitenin ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı yalnızca 0,02; endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim elemanı başına düşen yayın sayısı ise 0,14.

Cumhubaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "zamanında TEKEL'e ait olan araziyi üniversiteye tahsis ettiğini" söylemiş, Davutoğlu ile birlikte  Ali BabacanMehmet Şimşek ve Feridun Bilgin'i Halkbank'ı dolandırmakla suçlamıştı. Şehir Üniversitesi tartışması AKP içindeki ayrışmanın geldiği noktayı ortaya koyarken, üniversitenin akademik durumu da konuşulmaya başlandı. BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, üniversitenin gerçekleştirdiği uluslararası sempozyum, kongre veya sanatsal sergi sayısı yalnızca bir olduğu öğrenildi. Ayrıca üniversitenin Ar-Ge projelerine harcanan bütçe oranı yüzde 0,2'de kalmış. Kontenjanının yalnızca yüzde 60,57’si dolu olan üniversite, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında da hiç ödül alamamış.

Yine YÖK tarafından hazırlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu da Şehir Üniversitesi’yle ilgili çarpıcı detaylar verdi. Rapora göre, üniversitede öğretim elemanı başına 41 öğrenci düşüyor. Reklam ve tanıtım harcamalarına 4 milyon 192 bin 911 lira harcayan üniversite, kütüphaneye 611 bin 243 lira harcadı. Ar-Ge projelerine toplam 5 milyon 68 bin harcanırken, bunun sadece 414 bin 965 lirası üniversitenin öz kaynağından karşılandı.

TIKLAYIN - İstanbul Şehir Üniversitesi'nden basın açıklaması: Bize borçlu gibi muamele edin, suçlu gibi değil

TIKLAYIN - Şehir Üniversitesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu arasında 'dolandırıcılık' tartışması

TIKLAYIN - Şehir Üniversitesi’nden Erdoğan’a cevap