Eğitim

YÖK raporundan: Öğrenci başına tek kitap düşmeyen üniversite var

17 Aralık 2021 09:41

YÖK’ün yayımladığı 2020 üniversite izleme ve değerlendirme raporuna göre akademinin kitap açısından yetersiz olduğu ortaya çıktı. Rapora göre, kütüphanesi olmayan üniversite var.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden ayrılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde öğrenci başına tek bir kitap bile düşmüyor. Bölünen üniversiteler arasında en çok kitap düşen üniversite 8.5 kitapla Malatya Turgut Özal oldu. Verileri değerlendiren Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri YÖK’ün 2014’te yayımladığı bir raporda üniversitelerde öğrenci başına en az 12 kitap hedeflediğini hatırlattı.

Birgün'ün haberine göre, İleri şunları söyledi: “Üniversite bölünmelerinde fiziksel olarak yetersiz alanların oluşturulması öğrencilerin kütüphane kullanımını olumsuz etkiledi. Kütüphanelerin geniş ve konforlu alanlarda hizmet vermesi üniversitelerin niteliğini artıran bir ölçüt. Tüm akademik unsurların bilimsel çalışmalar yaparken beslendiği en önemli yer üniversitelerin kütüphaneleridir. Ülkemizdeki akademik kütüphanelerin kitap sayısı, veri tabanlarına ayırdığı bütçe, kütüphaneye verilen önemi gösterir. Üniversitelerimizdeki akademik üretimden yoksunluk dünya üniversite sıralamasındaki yerimizi gösteriyor. Uluslararası sıralamalara giren üniversitelerimize bakın mutlaka temelinde nitelikli bir kütüphane kurduklarını görüyoruz.”

Bölünen üniversitelerin durumu kötü

2018’de ‘kalabalık’ denilerek bölünen üniversitelerde öğrenci başına düşen kitap sayıları şöyle oldu:

-Malatya Turgut Özal Üniversitesi: 8,5
-Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi: 5,14
-Tarsus Üniversitesi: 4,6
-Kayseri Üniversitesi: 3,05
-Trabzon Üniversitesi: 3,4
-İstanbul Üniversitesi.-Cerrahpaşa: 3,2
-Eskişehir Teknik Üniversitesi.: 2,2
-Konya Teknik Üniversitesi: 1,4
-Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 1,2
-Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi: 1,2
-Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 0,8
-Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0,5
-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi: 0