Gündem

Yine ‘Yayalar Hukuk Bürosu’, yine telefon mesajıyla ‘icra’ yalanı; dolandırıcılık girişimleri bitmek bilmiyor!

Vatandaşlara sahte borç bildirimi ve ‘icra takibi’ tehdidiyle dolandırıcılık girişimleri, bütün haber ve uyarılara rağmen sürüyor. Dolandırıcılık girişimine ilişkin mesaj bildirimlerinde “avukat” olarak adı geçen Yusuf Muzaffer Yayalar, kendisini “müvekkil şirketleri temsil ettiği” iddiasıyla savunuyor. Ancak adı öne sürülen “müvekkil” şirketler kim, bilinmiyor

Dolandırıcılık girişimlerinde aracı hukuk bürosu olarak adı, web adresi ve telefon numarası kullanılan Yayalar Hukuk Bürosu’nun web sayfası

22 Ağustos 2023 21:46

T24 Haber Merkezi

Vatandaşlara “taahhüt ettikleri ödemenin yapılmadığı” iddiası eşliğinde “icra takibi” yalanıyla gönderilen SMS mesajları eşliğinde dolandırıcılık girişimleri yaygın olarak sürüyor. Aynı isim ve yöntemle kamuoyuna yansıyan çok sayıda dolandırıcılık girişimine rağmen sorumluların yakalanmaması dikkat çekiyor.

Dolandırıcılık girişimine muhatap olan son isimlerden biri de Özden Kırış oldu. Yayalar Hukuk Bürosu/Yusuf Muzaffer Yayalar adıyla Özden Kırış’a günlerdir peş peşe telefonla gönderilen mesajda şu iddia öne sürüldü:

Sayın Özden Kırış;
Taahhüt ettiğiniz ödeme işlemini gerçekleştirmediğiniz anlaşılmıştır. Dosyanıza avukatlık ücreti ve masraflar eklenmemesi için ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde icra işlemine başlanılacağı ihtar olunur. Ödeme yaptıysanız bu mesajı dikkate almayınız.”
Yayalar Hukuk Bürosu
02129353136
www.yayalarhukukofisi.com
IBAN:  ... ... ..."

Dolandırıcılık bu mesajlarla yapılıyor

“1.000 lira verin, yoksa 6 bin lira ödeyeceksiniz!”

T24’ün aldığı bilgilere göre, herhangi bir alışveriş borcu bulunmamasına rağmen günlerdir bu mesajlara muhatap olan Özden Kırış yakınlarına ve avukatlarına başvurdu. Yayalar Hukuk Bürosu görevlileri, verilen telefonu arayan Özden Kırış’ın yakınlarına “Bitkisel ürün almış, 1.000 TL ödemesi gerekiyor” dediler.

Bu iddiayı “Özden Kırış’a soracaklarını” belirten yakınlarına, aynı görevliler bu kez, “Acele edin, yarım saat içinde ödeyin, aksi halde 6 bin lira ödemek zorunda kalacaksınız” diyerek, süratle ödeme tazyiki yaptılar. Ancak Özden Kırış’ın hiçbir alışveriş borcu, ödeme taahhüdü bulunmadığı anlaşıldı.

Mesajdaki telefon Yayalar Hukuk’un Özden Kırış, herhangi bir alışverişe bağlı ödeme taahhüdü yapmamasına rağmen bu bildirimleri alınca ailesine haber verince yaygın bir dolandırıcılık girişimine muhatap olduğunu anladı. T24, dolandırıcılık girişimi mesajında verilen telefon ve internet sitesini kontrol ettiğinde, “Yayalar Hukuk” adıyla faaliyet gösteren avukat ofisine ulaştı.

Dolandırıcılık girişimi mesajında kullanılan telefon numarasının, Yayalar Hukuk’un web sayfasında ilan edilen telefonla aynı ve baroya kayıtlı numara olduğu anlaşıldı. Söz konusu numara arandığında, “mesai saati dışında” olunduğu için yanıt verilemediği “müşteri temsilcilerinin en kısa sürede arayacağı” kaydıyla karşılaşıldı.

Dolandırıcılık düzeni nasıl işliyor? 

-Telefon numaraları ele geçirilen vatandaşlar, mesaj gönderilmek üzere tespit ediliyor.

-Tespit edilen isimlere “ödeme taahhüdünü yerine getirmediği veya kargo borcu bulunduğu”  yalanı eşliğinde “icra takibi” başlatılacağı mesajı atlıyor. 

-Mesajda, “hemen ödeme yapılırsa, avukatlık ücreti ve masrafları alınmayacağı” belirtilerek, vatandaş süratle ödeme yapmaya motive ediliyor.

-Ödeme ihmali ve icra korkusu ile verilen Yayalar Hukuk Bürosu telefonunu arayan vatandaşlara, bazı şirket adları verilerek, onların adına icra takibi yapıldığı öne sürülüyor.

-Arayan vatandaşlara, belirlenen ödemeyi yapmaları, aksi halde daha sonra daha büyük masraf çıkacağı iddiasıyla telkin ediliyor. Bazı vatandaşlar, “icra, avukat” süreçleriyle uğraşmamak için öne sürülen rakamları ödeyerek “yapmadıkları harcamaların icra takibi kurgusundan kurtulmak” istiyor. Dolandırıcılık girişimi, bu aşamada başarıya ulaşıyor. Yüzlerce, binlerce isme aynı veya benzer mesajlar gönderildiği için, büyük miktarlarda tahsilat yapılıyor. 

-Ancak Yayalar Hukuk Bürosu’nun adlarını verdiği şirketlerin adresine giden TV 100 muhabiri, o isimde bir şirkete rastlanmadığı veya o şirketler telefonla arandığında ulaşılamadığı bilgisini paylaşıyor.

-SMS gönderilen vatandaşlara, kargo gönderisi / kargo borcu gibi tebligatlar da yapılarak, ödeme talep edilebiliyor. Siparişi olmadığı halde kargoyu kabul ederek alanlar ödeme mecburiyetinde bırakılıyor.

-Uzmanlar vatandaşları, SMS mesajlarıyla yapılan bu tür bildirimlere kesinlikle itibar etmemeleri ve ödeme yapmamaları konusunda uyarıyor.

Dolandırıcılık girişimi mesajlarında adı geçen ve “müvekkil şirketleri temsil ettiğini” söyleyen avukat Yusuf Muzaffer Yayalar

Yayalar Hukuk kendisini nasıl savunuyor?

İnsanlara, gerçek olmayan borç bildirimleri ve icra takibi tehditleri içeren mesajlar gönderen Yayalar Hukuk/Yusuf Muzaffer Yayalar, TV 100 muhabirine, dolandırıcılık sürecindeki pozisyonunu, Mayıs 2022’de şu sözlerle izah etmeye çalışmıştı:

Eğer ki borçlu, benim öyle bir siparişim yok, ben böyle bir sipariş vermedim, benim adresim burası değil şeklinde bir beyanı var ise, bu tamamıyla müvekkil şirketle borçlu arasındaki hukuki bir ilişkidir.

Yayalar, böylece kendi konumunun, sadece “müvekkili olan şirketlerin alacaklı olduğunu öne sürdüğü kişileri takip etmek”ten ibaret olduğunu iddia etti.

Ancak, TV 100 haberinde, adı verilen “müvekkil şirketler”in de gerçekte olmadığını şu ifadelerle paylaşıldı:

Yayalar, dolandırıcılık  olaylarıyla ilgili topu şirketlere attı. O şirketlerin isimleri Global Pazarlama, Yelkenci Pazarlama ve Barca Kozmetik’ti. Ekibimiz o şirketleri de araştırdı, birinin adresine gitti. Barca Kozmetik şirketin adı. Anvak verilen adreste ne böyle bir şirket var, ne de telefonlara cevap veren bir kimse. Diğerlerinin ise ne adresleri, ne de telefon numaraları vardı. Soruşturma kapsamında avukat Yayalar’ın ifadesinin alınacağı da öğrenildi.

Haberde geçen soruşturmanın akıbeti, avukat Yusuf Muzaffer Yayalar’ın ifadesine başvurulup başvurulmadığı bilinmiyor. Ancak Mayıs 2022’de varlığı belirtilen bu soruşturmaya rağmen aynı aracı isim ve hukuk bürosunun adının geçtiği SMS mesajlarıyla dolandırıcılık girişimleri sürüyor.

Dolandırıcılığın soruşturularak sorumluların cezalandırılmasına yetmeyen çok sayıda haberden bazılarının linklerini paylaşıyoruz.

TIKLAYIN | Avukat, suçu şirketlere attı ama ortada söylediği isimlerde ne bir şirket vardı, ne de bir yetkili çıktı

TIKLAYIN | Dolandırıcılıkta yeni furya: İcra mesajı.. Uzmanlardan tuzağa düşmeyin uyarısı

TIKLAYIN | Yayalar hukuk bürosu mesajı nedir? AvUKAT Yusuf Muzaffer Yayalar icra takibi mesajı ne demek, Yayalar icra mesajı dolandırıcı mı?