Gündem

Yıllarca ÖSYM'nin soru hazırlama ekibinde çalışan Prof. Dr. Ali Demirsoy: Her sorunun sorumlusu var, o imzayı atan kişi geçerliliğinden de sorumludur

"Organize suç durumu varsa her şey yapılabilir"

06 Ağustos 2022 07:27

ÖSYM’de 38 yıl görev yapan ve soru hazırlama ekibinde yer alan Prof. Dr. Ali Demirsoy KPSS’deki şaibe tartışmaları hakkında konuştu. “Her sorunun sorumlusu var” diyen Demirsoy, “O imzayı atan kişi, geçerliliğinden de sorumludur" dedi. Demirsoy, ÖSYM’den önce bir dershane ya da yayınevinde çalışanların zanlı listesinde olabileceğine işaret etti.

Cumhuriyet’Ten Sefa Uyar’ın haberine göre, FETÖ’den yargılanan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in göreve getirilmesinden sonra kendisinin ve diğer kişilerin görevlerine son verilerek yeni ekibin getirildiğini aktaran Demirsoy, “38 yıl boyunca hiçbir açık vermeden orayı yürüten insanları alıp da bambaşka insanları getirmenin ne amacı olabilir? Olsa olsa soruları birilerine sızdırma amacıdır” ifadelerini kullandı.

“16 yıl ailem ve eşim dahil kimse ÖSYM’de çalıştığımı bilmiyordu. Oradaki insanların başını kesseler, soruları çocuklarına dahi vermeyecek özenle seçilmiş kişilerdi. Bu nedenle Türkiye’nin en güvenli kurumu ÖSYM idi. ÖSYM başkanı, soruların basıldığı makinelerin yanına yaklaşmazdı, sadece işleyişi kontrol ederdi. Uzmanlar, benim odama güvenilirliği sekiz yıl test edildikten sonra girebilirdi” diyeek eski işleyişi anlatan Demirsoy, son yaşanan tartışmalara değinerek, “Dershanelerde veya yayınevlerinde çalışmış öğretmenler ya da kişilerden şu anda ÖSYM’de çalışanlar varsa, suçlamıyorum ama onlar zanlı listesinde olabilir. Bu kişilerin soruları sızdırması ihtimal dahilinde” görüşünü dile getirdi.

“Bir konu hakkında 100 soru geldi diyelim. Aşama aşama inceleyerek elersiniz, geriye beş soru kalır. Beş soruya bir kişi ve yardımcısı imza atar. Bu soru sorulabilir diyorsunuz ve kasaya gönderiyorsunuz. Her sorunun sorumlusu var yani” diyen Demirsoy, “O imzayı atan kişi, geçerliliğinden de sorumludur. Biz, her sabah kasaya gidip, mühürlenmiş zarfları imzayla gözetim altında alır, çalıştıktan sonra mühürleyip kasaya imza karşılığı bırakırdık. Organize suç durumu varsa her şey yapılabilir tabii” diye konuştu.

TIKLAYIN - KPSS oturumları iptal edilmişti: Yeni takvim 17 Eylül'de açıklanacak