Gündem

Yıldıray Oğur: Türkiye’de de kolektif narsisizm yükseliyor

"Aşırı özgüven, hamaset, zayıflık ve özgüvensizlik işaretidir"

04 Kasım 2019 07:59

Karar yazarı Yıldıray Oğur, milletlerin kendilerini üstün ve özel bir misyona sahip olarak görmesi olarak tanımlanan kolektif narsisizmin Türkiye’de de yükselmeye başladığını söyledi. Oğur, "Aşırı özgüven, hamaset, zayıflık ve özgüvensizlik işaretidir.  İnsanları olduğu gibi milletleri de boş özgüven, hamaset değil, kendini ve potansiyelini bilmek, muhataplarını küçümsemeden tevazu içinde hareket etmek büyütür” dedi.

Oğur yazısında şunları söyledi:

“Kendini tarihi yapan aktör olarak görme, kendi milletinin dünyada iyiliği, adaleti temsil ettiğini düşünme, ‘bütün dünyayı biz yönetsek, dünya çok daha iyi bir yer olurdu’ sanma gibi belirtileri olan bu kolektif narsisizmin zararlı sonuçları ise şöyle sıralanıyor; Kendi milletini hatasız görüp, bütün suçu başka milletlerde bulma, komplo teorilerine sığınma, başka milletlere karşı empati duygusunu kaybetme, işbirliklerini küçümseme..

Maalesef dünya bugün kolektif narsisizmlerin bu zararlı sonuçlarıyla sınanıyor. ABD’de Trump, Rusya’da Putin, Hindistan’da Modi bu kolektif narsisizm hislerinin üzerinde siyaset yapıyor”

Yazının devamı için tıklayın