Gündem

Yıldıray Oğur: Türkiye anormalleşirken Kürtler "normal"leşti

24 Ekim 2023 08:59

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Diyarbakır merkezli Kürt Çalışmaları Merkezi'nin Kürt Barometresi araştırmasını değerlendirdiği yazısında, "Ama araştırmada esas ilginci Kürtlerin yüzde 8.2’sinin kendisini sosyal demokrat, yüzde 7’sinin Atatürkçü olarak tanımlaması. Bu iki rakam Kürtlerin Türkiye’ye entegrasyonunu ve Türkiye normallerine benzemeye başladığını gösteriyor" dedi.

Oğur, şu ifadeleri kullandı:

"Yüzde 5 olan İslamcı’dan daha yüksek bu oranlar gençler arasında orta ve yaşlı kuşağa göre üç kat daha fazla. Kürt gençleri ile anne babaları arasında da eğitim düzeyi olarak makas açılıyor. Bu da kuşaklar arasındaki farklılığı artıyor" ifadelerini kullandı.

Araştırmanın, Kürtlerin Türkiye normallerinde yaşamaya başladığı gerçeğini ortaya koyduğunu kaydeden Oğur, "Kürtler Türkiye’ye iyice yerleşmiş, Türkiye ortalamalarında yaşayan, talepleri de benzer olan bir büyük topluluk. Ama Kürt kalarak ve Kürt kimliklerini koruyacak, Kürtçe’yi yaşatarak bunu yapmak istiyorlar.

Bakalım Türkiye de normalleşip bu makul talepleri karşılayarak bu meseleyi çözecek bir olgunluğa tekrar gelebilecek mi? PKK ve namı diğer Kürt siyaseti uğruna mücadele ettiklerini söyledikleri Kürtlerle aralarında açılan duygu makasından bir ders çıkaracak mı?"

Yazının tamamı için tıklayın...