Gündem

Yıldıray Oğur: Laikler vazgeçmeli artık, tarikatları devlet gücüyle kapatamazsınız; Atatürk’ün bile yapamadığını siz yapamazsınız

18 Temmuz 2023 12:02

Karar yazarı Yıldıray Oğur, Menzil şeyhi Abdülbaki Erol’un ölümü ve cenazesinin ardından tetiklenen tarikat tartışmalarına ilişkin, "Tarikatları bitiremez, devlet gücüyle kapatamazsınız. Atatürk’ün bile yapamadığını siz yapamazsınız. Denendi ve olmadı. Tabii bu medeni seviyeye ulaşmak için bir nefis terbiyesinden geçmeye, egosunu yenmeye ve tövbe etmeye ihtiyaç var. Maalesef bunun için gidilecek bir Menzilimiz de yok" yorumunu yaptı.

Oğur, "Kimsenin aklına gelmemiş orijinal bir fikir: Tarikatları kapatmak" başlıklı yazısında"Birkaç milyon insan da böyle yaşamak istiyor. İnsanların bize göre yanlış hayatlar yaşamasını içimize sindirmeyi öğrenmeliyiz. Herkesi kurtaramazsınız. Herkesi yoran, toplumu geren bu kurtarıcılık misyonundan, hakikate sahip olmak kibrinden kurtulmak gerek. Çünkü bu kurtarıcılık misyonu başarısız oldukça bu kez o insanlara karşı kesif bir düşmanlığa dönüşüyor" düşüncesini dile getirdi. 

Oğur ayrıca, şunları kaydetti:

"Türkiye’deki laikler, modernler kazanamayacakları savaşlara girmekten, yel değirmenlerine karşı kılıç sallamaktan vazgeçmeliler artık.

Bu enerji öfkeye, nefrete, baştan kaybedilmiş savaşlara harcanacağına, her türlü konuşma ve ikna çabasını baştan bitiren bir kibre dönüşeceğine, böyle yapıların kamusal kararlara etkileri, devletteki varlıkları ve kamu imkanlarını kullanmalarını sorgulamak gibi daha medeni, daha somut daha sonuç alıcı ve iletişime açık işler için kullanılmalı."

Yazının tamamı için tıklayın.