Ekonomi

Yıldıray Oğur: Köyden gelen Orhan Turan, başka bir TÜSİAD’ı deniyor; yani Tanrılar katından fanilere arasına iniyor

Orhan Turan

09 Aralık 2023 10:24

Karar yazarı Yıldıray Oğur, "köyden gelen, gençliğinde solculuk yapmış olan" TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın "fildişi kulelerinde, yukarıdan iktidarlara parmak sallayan TÜSİAD dışında başka bir TÜSİAD’ı denediğini" belirtti.

Oğur, bugünkü yazısında yeni TÜSİAD'ın 90’larda MÜSİAD’ın yaptığı gibi Anadolu’nun farklı şehirlerinde toplantılar düzenlediğini belirterek, "Yani Tanrılar, katından fanilere arasına iniyor. Zaten yeni yönetim bu ilişkiyi organik olarak kurabilecek insanlardan oluşuyor" dedi. 

Oğur, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Orhan Turan’ın 'söyleşme' dediği bu doğrudan temasların en kapsamlısı 'Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Türkiye' çalıştaylarıydı. Birkaç ay önce bu çalıştaylardan Samsun’da yapılanına davet aldığımda çok şaşırmıştım. Ama toplantıya gittiğimde daha fazla şaşırdım.

Toplantıya Altan Tan, Mesut Yeğen, Melek Göregenli, Mehmet Kaya, Roj Girasun, Reha Çamuroğlu, Ömer Dinçer, Vahap Çoşkun, Hilmi Demir, Tarık Çelenk gibi isimler de davetliydi.

Bugüne kadar muhtemelen TÜSİAD’ın kapısının bile önünden geçmemiş bu isimler 90’ların Siyaset Meydanları gibi bir ortamda tartıştılar. Benim katıldığım tartışmanın başlığı Cumhuriyet ve Demokrasi’ydi.

Konuşulanlar herhalde kimse için sürpriz değildi. Ama filtresiz, sansürsüz, bu kadar farklı sesin bir masa etrafında toplanmasının kendisi zaten cumhuriyet ve demokrasi üzerine edilmiş onca laftan daha değerliydi.

Refah ve Bölüşüm, Çevre ve Kalkınma, Küresel Dönüşüm ve Ulusal Strateji gibi başka çalıştaylar da oldu.

Bekir Ağırdır, Ali Yaycıoğlu, Murat Somer, Evren Balta gibi isimler çalıştayların koordinatörlüğünü yaptılar.

70 saat süren 8 çalıştayda konuşulanlardan ortaya çıkan rapor dün Ankara’da TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında sunuldu.

TÜSİAD üyeleri ile katılımcılar aynı salonda biraraya geldiler. Ortaya çıkan kitap toplantılarda konuşulanların sansürsüz bir özetiydi.

Yeni Türkiye’nin yeni TÜSİAD’ı, 90’larda MÜSİAD’ın yaptığı gibi tabana yayılan tartışmalar yürütüyor, Anadolu’da toplantılar düzenliyor, kendi dar kabuğundan çıkıp farklı kesimlerden insanlarla temas kuruyor, bu tarz toplantılarda ezbere sıralanan en garanti laflardan kapsayıcılığı bizzat gerçekleştiriyor."