Gündem

Yıldıray Oğur: İbni Haldun Üniversitesi'nde bir öğrenci duvarlara asılan sanat eserlerini "İslami değerlere" aykırı olduğu gerekçesiyle yırttı

03 Haziran 2024 11:38

Karar yazarı Yıldıray Oğur, TÜRGEV'in 2015 yılında mütevelli heyeti başkan vekilliğini Bilal Erdoğan’ın yaptığı İbn Haldun Üniversitesi’nde Prof. Dr. Halil Berktay'ın verdiği bir dersin anlatımı için üniversite duvarlarına astığı sanat eserlerine  tepki gösteren bir öğrencinin eserleri sökmesinden sonra yaşananları köşesine taşıdı. 

 İbn Haldun Üniversitesi’nde Profesör Berktay'ın her yıl sınavlardan önce hazırladığı sanat galerisine bir öğrenci "İslami değerlere" aykırı olduğunu savunarak eserleri yırttı. Üniversitenin bir kaç öğrencisi dışında Rektör Atilla Arkan ve çoğu öğrenci ise Berktay'a destek verdi.

Yaşananları köşesine taşıyan Oğur'un "Michelangelo ile Ibn Haldun Başakşehir’de karşılaştığında…" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"(Resimleri yırtan) Öğrenci daha sonra öğrencilerin olduğu bir Whatsapp grubuna yaptığını itiraf eden bir mesaj yazmış.

Bu mesajı birkaç gün sonra 150 takipçili, “İHÜ Öğrenci İnisiyatifi” adlı bir hesaptan üniversite öğrencileri adına konuşuyormuş gibi tweet de atınca da olay üniversitenin dışına da taştı.

Şöyle diyor mesajında:

'Halil Berktay'ın bu tavrı, sanat tarihi anlatımı olmaktan ziyade bilinçli bir yozlaştırma faaliyetini andırmaktadır. Nitekim kendisi İHU öğrencilerinin önemli bir kısmının İmam Hatip Nesli olduğunu ve öğrencilerin neredeyse tamamının değerlerine bağlı ve onları yaşama gayretinde olan Müslüman gençlerden müteşekkil bulunduğunun farkındadır. Üstelik bu gençler Türkiye'nin dört bir yanından yüksek puanlar alarak bu okula gelen, Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olması beklenen, buranın ''İslami değerlere saygılı bir okul'' hüviyeti taşıdığına inanan aileleri tarafından gönül rahatlığı içerisinde İHU'ya emanet edilen gençlerdir. Görüntülerin duvarları kapladığı bir koridor Müslümanların namaz kılmak üzere sık sık uğradığı iki adet mescidin yanı sıra merdiven, asansör ve tuvalet gibi ortak kullanım alanlarına açılmaktadır. Kuşkusuz Berktay bunun farkında olduğu gibi Müslümanları bu görüntülere maruz bırakmanın ne anlama geldiğini de çok iyi bilmektedir. Duvarlara astığı görüntüler arasında Davut peygambere atfedilen çıplak bir heykelin, ayrıca Adem peygamber ve eşi Havva olduğu varsayılan çıplak iki kişinin bulunduğu bir resmin de bulunması, eylemin boyutunu değerlere hakaret ve saldırı yoluyla bir şiddet eylemi olarak değiştirmektedir.'

Bu tek kişilik eylem üzerine üniversitede yaşanan tartışmalara ve yazışmalara bakılırsa bir kaç kişi dışında öğrenciler ve hocalar bu vandalizme tepki gösteriyor.

İslam felsefecisi olan üniversitenin rektörü Atilla Arkan da tartışmalar sonrası attığı tweetle olaya tepki gösteren öğrencileri tebrik etti ve Halil Berktay’a destek verdi

Türgev’in açtığı, başında yönetici olarak Cumhurbaşkanı’nın oğlunun olduğu, adı İbn Haldun olan bir üniversitede, bütün öğrencilere okula adım atar atmaz yıllardır verilen sanat tarihi dersinde Michelangelo, Rönesans, Barok anlatılmasını, bu dersi yıllardır Halil Berktay’ın vermesini, öğrencilerin, hocaların, Rektör’ün bu olayda Halil Berktay’a desteğini bir çırpıda görmezden gelip, bir tek öğrencinin vandalizminden kendi önyargılarını doğrulama heyecanına kapılanların Türkiye’deki değişimi anlaması da çok zor.

Çünkü zaten amaç anlamak değil.

Amaç; içinde bir sürü farklılığın olduğu koca bir insan kitlesini tarihin bir noktasında donmuş hatta varoluşsal olarak kötü kabul etmeye devam etmek, bunu yaparken de kutuplaşmanın dışına çıkıp diyaloğu sürdüren, elini taşın altına koyan, değişime inanan, bu riski alan insanları da lanetlemek, bu diyaloğu saflık olarak damgalamak, kutuplaşmadan itibar kazanmaya devam etmek."