Gündem

Yıldıray Oğur: En muhafazakâr iktidar devrinde artan kadın sporcu ağırlığını farketmek Türkiye'deki değişimin yönü hakkında çok şey söylüyor

12 Ağustos 2024 08:09

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, Türkiye'nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda bugüne kadar en fazla branşta sporcuyla temsil edilen olimpiyatlar olduğunu belirterek, "Türkiye tarihinde ilk defa yüzmede, sırıkla atlamada, yüksek atlamada, jimnastikte finallerde yarıştı ve çok genç sporcularla dördüncülük ve beşincilikler aldı. Atıcılık, okçuluk gibi branşlar Türkiye’nin iddialı olduğu ve madalya için yarıştığı branşlara dönüştü.

Sporcu profili de değişti. Güreşçi ve halterci erkeklerden oluşan olimpiyat takımlarımız artık voleybolcu, boksçu, tekvandoncu kızlar, atletler, yüzücüler, okçular, atıcılardan oluşuyor. Türkiye’nin 8 madalyasından 6’sı kadın sporculardan geldi. Bu aslında Türkiye’nin yaşadığı şehirleşmenin, modernleşmenin, orta sınıflaşmanın da bir sonucu" diye yazdı.

Rakamsal olarak başarısızlık görülse de, branş çeşitliliği ve finallerde yarışan sporcu sayısı açısından ortada bir başarı olduğunu kaydeden Oğur, "En muhafazakâr iktidar devrinde artan kadın sporcu ağırlığını farketmek Türkiye’deki değişimin yönü hakkında çok şey söylüyor. Farklı sınıflardan, kültürel kesimlerden gelen sporcu sayısındaki artış değerli. Pehlivanlardan Filenin Sultanları’na, salondaki jimnastikçilere, yüzücülere, atletlere doğru yaşanan değişim Türkiye’nin olimpiyatlara daha yeni ısındığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...