Gündem

Yeşil Sol Partili Gökalp'ten Bakan Yerlikaya’ya: Tatvan Belediye Başkanı Geylani’yle ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

Mehmet Emin Geylani

19 Haziran 2023 12:09

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Bitlis Tatvan Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren ve belediye başkanının koruması tarafından saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’le ilgili soru önergesi verdi. Gökalp, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, "Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’yle ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı" sorusunu yöneltti.

Gazeteci Aygül, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin silahlı korumaları tarafından saldırıya uğradığını duyurmuştu. 

Bitlis'in Tatvan ilçesinde Aygül'ü darbeden Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması Yücel Baysali ile polis memuru E.K. tutuklandı.

Yeşil Sol Partili Gökalp, konuyla ilgili soru önergesi vererek saldırının ardından soruşturma açılıp açılmadığını sordu. 

Gökalp'in açıklaması şöyle:

"Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları tarafından 17 Haziran 2023’de saldırıya uğradı. Dakikalarca dövülen ve kanlar içinde kalan Aygül, Tatvan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı. Saldırı anının görüntüleri bölgedeki bir güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, Tatvan Belediye Başkanı Geylani'nin korumasının Aygül'e saldırdığı, diğer polis korumasının ise saldırıyı engellemek isteyen çevredeki yurttaşlara silahla müdahale ettiği görüldü.

Sinan Aygül, olay sonrası sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı: “...Belediyeye ait araçtan inerek saldıran şahıslar arkamdan kafama vurduktan sonra küfrederek 'Bir daha başkan hakkında yazarsan geberirsin' diye tehditler ettiler.”

Saldırının ortaya çıkmasının ardından Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani ise  sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bugün yaşanan talihsiz olay ile hiçbir ilgim bulunmamaktadır..." dedi.

Aygül, iki gün önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirmişti. Aygül, şu ifadeleri kullanmıştı: "Belediyelerin taşınmaz satışları meclis gündeminde. Bazı satışlarda çok ciddi usulsüzlükler, ciddi suçlar var. Olası bir inceleme/soruşturma ve tarafsız bir yargı sürecinde çok kişinin canı yanar..."

Bu bağlamda;  

- Sinan Aygül’e saldırı sonrası, Bakanlığınız tarafından olayla ilgili olmadığını söyleyen Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’yle ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

- Başlatıldıysa soruşturma hangi aşamadadır ve kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

- Olayda şiddet uygulayan failler dışında azmettiriciler var mıdır? Varsa bu kişiler kimlerdir?

- Saldırının yaşandığı bölgede 2 veya 3 güvenlik görevlisinin daha olayla ilgili olduğu iddia edilmektedir. İddialar doğruysa bu kişiler kimlerdir?

- Bitlis ve Tatvan Belediyelerinin taşınmaz satışlarıyla ilgili  usulsüzlük iddiaları karşısında Bakanlığınızın herhangi bir inceleme/soruşturması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

- Anayasa, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü garanti altına alıyorken; basın hürriyeti başlığı altında “basın hürdür ve sansür edilemez” hükmüne yer vermektedir. Yaşanan pratik ile Anayasal haklar çelişmektedir. Gazetecilere yönelik şiddet olaylarının engellenmesi konusunda hangi çalışmalarınız ve yaptırımlarınız vardır?

- Türkiye, Basın Özgürlüğü Endeksi olarak tariflenen sıralamada 2023’de daha da geriye giderek 180 ülke içinde 165'inci sırada yer almıştır. Bu gerilemeyi gidermeye yönelik Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?"

  TIKLAYIN | Gazeteci Sinan Aygül'e saldırı: Gözaltına alınan polis memuru ile AKP'li başkanın koruması tutuklandı