Gündem

Yerleştirme puanı nedir? Ek puanlı yerleştirme ne demek? YKS 2022

YKS puanları hakkında detaylar

18 Temmuz 2022 15:49

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, (2022-YKS) 3 milyon 243 bin 425 adayın katılımıyla 18-19 Haziran'da gerçekleştirildi. ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 18 Temmuz Pazartesi günü sonuçların açıklandığını bildirdi. Sonuçların öğrenen adaylar, ''Yerleştirme puanı nedir? Ek puanlı yerleştirme ne demek?'' şeklinde aratmalar yapmaya başladı.

ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün YKS sonuçlarının açıklanmasını bildirmesinin ardından adaylar, puan hesaplama işlemlerine başladı. TYT AYT ve YDT oturumlarına katılan milyonlarca öğrenci, yerleştirme puanı hakkında detayları araştırıyor.

Ham puan nedir?

Ham puan üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde ettiği ve üzerine okul puanı veya ek puanlar eklenmemiş sonucu kesin olmayan puan türüdür. Ham puan, sınav sonucuna okul puanı eklenmemiş hâlidir.

YKS yerleştirme puanı nedir?

Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir. YKS sonuçlarında yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları, tercihlerde kullanılacak olan rakamlardır.

Ek puanlı yerleştirme ne demek?

Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına, ilgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden önce kayıt olan adaylar, ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirileceklerdir. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar Tablo 6A’da ve Tablo 6B.1’de yer alan lisans programlarına ek puanlı yerleştirme puanları ile yerleştirilmezler.

Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir üniversite bölümü seçmesi olasılığında devreye girebilmektedir. Örneğin, lisede elektrik alanında eğitim gören bir öğrencinin üniversitede elektrik mühendisliği bölümünü seçmesi halinde ek puan almasıdır.

TIKLAYIN - YKS sonuçları açıklandı

TIKLAYIN - ÖSYM Başkanı açıkladı: YKS tercihleri hangi tarihlerde yapılacak?

TIKLAYIN - YKS 2022 sonuçları sosyal medyanın gündeminde: “Hedef psikolojiydi bu sıralamayla deli bile olamıyorum”

TIKLAYIN - YKS'ye geç kalanlar kapıda kaldı: Kimisi görevlilerle tartıştı, kimisi kapının üstünden atladı