Gündem

Yerine kayyım atanan HDP'li Cizre Belediye Başkanı Zırığ: Sessiz kalacağımızı sanmasınlar, her saniye enselerinde olacağız

02 Kasım 2019 12:28

Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda görevden alınarak yerine kayyım atanmasıyla "Egemenlik kayıtsız şartsız tek adam rejimindedir" mesajı verildiğini söyledi. Zırığ, "Sessiz kalacağımızı sanmasınlar, her saniye enselerinde olacağız" dedi.  

İçişleri Bakanlığı'na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, 29 Ekim günü Şırnak'ın Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ı görevinden uzaklaştırdı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 77.99'luk oy oranı ile kazandığı belediyeye, aynı gün İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu kayyım olarak atandı.
 
Zırığ'ın görevden uzaklaştırılmasına gerekçe olarak Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı bir dava dosyası ile Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “suç ve suçluyu övmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla hakkında başlatılan bir soruşturma gösterildi.
 
Görevden uzaklaştırılan Zırığ, "irade gaspı" olarak nitelendirdiği kayyım atamasına ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

Cumhuriyet Bayramı'nda mesaj!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda kayyım atanmasını sıradan görmediklerini dile getiren Zırığ, egemenliğin kayıtsız ve şartsız halka teslim edildiği bir günde kayyım atanmasının Kürt halkına verilmiş bir mesaj olduğunu söyledi.
 
Cizre'nin Kürtlerin yıllardır verdiği demokrasi mücadelesinde ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Zırığ, "Cizre tarihi ve kültürüyle Kürtler açısında sembol şehir niteliğindedir. Kürt mücadelesinde ayrı bir yere sahiptir. Her sokağı, demokrasi mücadelesi açısında kitaplara sığmayacak acılar ve bedellerle dolu bir şehirdir. Böyle bir şehirde Cumhuriyet'in kuruluş yıl dönümünde böylesi bir uygulamayı hayata geçirmek ayrı bir anlam ifade ediyor" dedi.
 
Belediyelerine kayyım atanmasıyla Kürt halkının yanı sıra Türkiye'de yaşayan tüm halklara mesaj verilmek istendiğini belirten Zırığ, halkın iradesinin böylesi bir günde uzaklaştırılmasıyla ‘Seçmiş olduğun iradeyi tanımıyorum’, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız tek adam rejimindedir’ mesajı verildiğini kaydetti. 
 
Zırığ, AKP'nin her uygulamasını sembolik günlerde hayata geçirmesi gibi kayyım atamasının da bilinçli olarak böylesi bir güne denk getirildiğinin altını çizdi.

"Cizre kimseye boyun eğmedi"

Cizre'de rekor bir oy oranı ile kazandıklarını, polis, asker ve memurlar dışında halkın neredeyse tümünün oyunu aldıklarını ifade eden Zırığ, AKP'nin baskı ve zor yöntemleri, hukuksuz uygulamalarla kent sakinlerinin fikirlerini değiştiremeyeceği söyledi. 
 
Cizrelilerin bunu tarihleriyle ispat ettiğini vurgulayan Zırığ, "Cizre hiç kimseye boyun eğmeyen, kültürüne, diline sahip çıkmış bir kenttir. En görünür ölçü 31 Mart seçimleridir. Bu seçim halk ile kayyum anlayışının referandumu niteliğindeydi. Bu bilinçle sandığa gidildi. Halkın tamamı kayyuma karşı 'kendi kendimizi yöneteceğiz' iradesini ortaya koymuştur" diye konuştu.