Diyarbakır’da 31 Mart seçimlerinden 15 gün sonra gecikmeli olarak mazbatasını alan Yenişehir İlçe Belediye Başkanı Belgin Diken, “Halka hizmet etmek yerine hobileri için kendilerine at çiftliği kurmuşlar. Bu çiftliğin niçin kurulduğunun mantığını henüz anlamış değiliz. Belediye gereksiz yere borçlandırılmış. Uşak’tan kandil simidi bile alınmış. Diyarbakır’daki spor takımları dururken Malatya’daki kulüplere yardımlar yapılmış” dedi.
Diken, kayyım döneminde belediyenin gereksiz harcamalarla borçlandırıldığını ifade ederek, “Uşak’tan kandil simidi alınmış, İşsizlik tavan yapmışken hobileri için at çiftliği kurulmuş, bu kentin spor takımları maddi imkansızlıklar içinde boğuşurken Malatya’daki spor kulüplerine yardım yapılmış. Halkın deyimiyle duvara bir çivi çakılmamış hizmet anlamında. Bir enkaz devraldık. Biz, bu enkazın altındaki ölüyü diriltmeye geldik” diye konuştu.
Belediyenin kapılarını T24’e açan Belgin Diken, nasıl bir belediye devraldıklarını, göreve geldikten sonra neler yaptıklarını ve geleceğe dair neler yapacaklarını anlattı. Diken’e yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
*Göreve geldikten sonra ilk olarak neler yaptınız?
Bildiğiniz üzere 15 gün gecikmeli olarak mazbata aldık. Belediyeye adım attığımız gün ilk iş olarak kapı önündeki bariyerleri kaldırdık, başkanlık katında dışarıda tel örgüler vardı. Bunları toplattık. Personellerin geliş gidişinde bir kart girişli veya imza sistemi yoktu. Gelen personelleri kontrol etme açısından imza düzenine başladık. Hangi birimde kaç personel çalışıyor, kimler geliyor bunun fizibilitesini çıkardık. İşe gelmeden bankamatik üzerinden maaş alan personeller var. Üç toyota pikap, bir makam aracımız olmak üzere 4 aracımız kaymakamlığa son gün hibe edilmiş. Makam aracımız iade edildi. Üç aracımızı meclis kararıyla geri alma talebinde bulunduk.
*Belediyenin mali tablosu nedir?
Yenişehir Belediyesi’ni 178 milyon TL borç ile devraldık. Bir enkaz devraldık diyebilirim. Biz bu enkazın altındaki ölüyü diriltmeye geldik. Halkın deyimiyle duvara bir çivi çakılmamış hizmet anlamında. 2,5 yıl içerisinde köylerdeki taziye evlerimiz dahi 25 yıllığına Diyanet’e devredilmiş. Eski kadın yaşam merkezlerimiz, birçok bina ve parklar içindeki yapılarımız devredilmiş. Meclis toplantımızdaki ilk konumuz bu devirlerin tahsisi oldu.
“At çiftliğinin mantığını henüz anlamış değiliz"
*Kayyım döneminde kurulan bir de at çiftliği var. Hangi amaçla yapılmış ve ne kadara mal olmuş?
İki trilyona yakın bir bütçeyle at çiftliği kurulmuş. Burada 4’ü midilli olmak üzere toplam 6 at bulunuyor. İşsizliğin hat safhada olduğu bu bölgede at çiftliği kurmanın mantığını hala anlamış değiliz. Gelir sağlayan bir yatırım yok, istihdam sağlamak için iş alanı yaratılmamış, kooperatifleşme adına hiçbir proje yok. Sadece seçimden bir gün önce paket yardımları yapılmış.
“Harcamaların tespiti için komisyon kurduk"
*Kısa vadede neler yapacaksınız?
Masrafları azaltmaya çalışıyoruz. Örneğin; iş sağlığı ve güvenliğine16 milyarlık bir bütçe ayrılmış. Bu bölüme 3 sağlık çalışanı alınmış, fakat hiçbiri işe gelmiyor. Bunların maaşlarını kestik. Gelmeyen personellere ödeme yapılmayacak. Masrafları yarıya indiriyoruz.
Kayyım dönemdeki harcamaların araştırılması için bir komisyon kurduk. İlginç durumlarla karşılaştık. Örnek verecek olursak; Malatya’da üç tane futbol takımının forma gibi birçok ihtiyacına büyük miktarda harcama yapılmış. Yenişehir Belediyespor Kulübü Derneği kurulmuş. Bu derneğin faaliyetleri için 201 bin TL harcama yapılmış. Amatör liglerde bile olmayan bir kulübe amatör futbolcu transferi için 13 bin 500 TL ödenmiş. Halkın takımı olan Diyarbekirspor ve Amedspor’a tek kuruş harcama yapılmamış. Yüklü miktarda paralarla Uşak’tan kandil simidi bile alınmış.
Halkın istekleri doğrultusunda neler yapabilirizi tartışıyoruz. İş istihdam ve kadın projeleri ağırlıkta olmak üzere bir çok çalışmamız olacak. Kadın semt pazarı kurulacak. Tarımsal anlamda kooperatifleşmeye gidilecek. Halkın iradesiyle alınmış belediyeleri halkın iradesiyle yöneteceğiz.