Politika

Yeniden Refah Partisi'nden kayyıma karşı kanun teklifi

05 Kasım 2024 16:15

T24 Haber Merkezi

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, yerel yönetimlere atanan kayyıma karşı, Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Bekin kayyım atamalarıyla ilgili, "Yerel yönetimlere kayyım atanmasının sona erdirilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi amacıyla bir yasal düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu yasal düzenleme yerel yönetimlerin bağımsızlığını ve demokratik sürecin korunmasını sağlayacak, halkın seçme ve seçilme hakkını güvence altına alacak nitelikte olmalıdır" açıklamasında bulundu.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Belediyeler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Yeniden Refah Partisi'nin bu kanun teklifiyle; Belediyeler Kanunu'nun 46. maddesindeki kayyım uygulamasının değiştirilmesini ve görevden alınan belediye başkanı yerine belediye meclis üyeleri arasında yapılan seçim sonrasında bir belediye meclis üyesinin belediye başkanı olarak görevlendirilmesine imkan sağlanacak.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Bekin, gerçek anlamda bir demokrasinin ortaya konması açısından bu kanun teklifinin son derece önemli olduğuna dikkati çekti. TBMM'de grubu bulunan tüm partileri bu konuda sorumluluk almaya çağıran Bekin'in açıklamaları şöyle:

"Halkın oyuyla seçilmiş başkan ve belediye meclis üyelerinin görevden alınması ve belediye meclisi yerine devlet yönetiminden kayyım atanması Anayasa'ya, teamül dahil iç hukuka açıkça aykırı olduğu görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğu Anayasa'nın ikinci maddesinde belirtilmiştir. Bu ilke doğrultusunda devletin tüm faaliyetlerinde hukuk kurallarına uygun hareket etmesi, idarenin keyfi kararlardan kaçınması ve yargı denetimine tabii olması zorunlu kılınmaktadır. Hukuk devleti, salt kanunların varlığıyla değil, aynı zamanda bu kanunların adil bir şekilde uygulanmasıyla kendini gösterir. Anayasa'nın 67. maddesi ise seçme ve seçilme hakkını güvence altına alır ve bunun demokratik bir toplumda temel bir hak olduğunu belirtir. Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin özünü oluşturur ve bu hakkın ihlali demokrasinin işleyişine doğrudan zarar verir.

"Hukukun üstünlüğüne dayalı bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerekir"

1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 674 sayılı KHK ile hem belediyelerde hem de İçişleri Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 674 sayılı KHK kapsamında belediye kanunun 45 ve 46. maddelerine ek yapılmış ve ilgili kanuna geçici bir madde eklenmiştir. Buna göre, vesayet makamına görevden alınan belediye başkanları ve meclis üyeleri yerine atama yapabilme yetkisi verilmiştir. Bu nedenle yerel yönetimlere kayyım atanmasının sona erdirilmesi ve halkın iradesine saygı gösterilmesi amacıyla bir yasal düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu yasal düzenleme yerel yönetimlerin bağımsızlığını ve demokratik sürecin korunmasını sağlayacak, halkın seçme ve seçilme hakkını güvence altına alacak nitelikte olmalıdır. Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olarak varlığını sürdürebilmesi için kayyım uygulamaları yerine hukukun üstünlüğüne dayalı bir yönetim anlayışının benimsenmesi gerekir. Şayet görevini kötüye kullanan veya herhangi bir suça bulaşmış olan belediye başkanlarının görevden alınma sürecinde yerel yönetimin bir organı olan ve seçim ile göreve gelen belediye meclis üyelerinden belediye başkanı seçilmesi hem hukuk hem de demokrasi adına büyük önem arz etmektedir.

Yerel yönetimler, varlığı ulusal ve yerel kanunlarla sabitlenmiş; bunun dışında yerel demokrasinin korunması ve güçlendirilmesi adına uluslararası anlaşmalarla güçlendirilmeye çalışılan demokratik birimler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'de son yıllarda belediye organlarına yapılan yerinden yönetim anlayışının güçlendirilmesi ve korunması bağlamında ciddi tartışmaları gündeme getirmiştir.

Meclis'e bugün sunmuş olduğumuz 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi'mizde 46. madde üzerinde değişikliğe gidilmiştir. Kanun teklifimiz ile belediye başkanlarının yerinin herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına İçişleri Bakanı tarafından belediye üyeleri arasında yapılacak gizli oylama, açık tasnif ile seçilmiş meclis üyesinin belediye başkanı olarak görevlendirilmesine imkan sağlayacaktır." (ANKA)


DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı!

İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi’ne ve Şanlıurfa'nın Halfeti belediyelerine kayyım atadı. Van’da belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasına karşı yapılan protestoya polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.

DEM Parti: Mesajı aldık, bunların derdi iç barış değil, sanmasınlar ki halkımız boyun eğecek!

Polisler, sabah saatlerinde belediye binalarını ablukaya aldı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan ve Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük görevden alındı.

“Milyarlarca lira borç bıraktılar” iddialarından sonra yeniden kayyım dönemi

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Valisi Ekrem Canalp Batman Belediyesi'ne, Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu Halfeti Belediyesi'ne kayyım olarak atandı.

TIKLAYIN - DEM Partili Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atanmasına tepki yağıyor; "Bu darbe demokrasiye yapılmıştır"

Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde gerginlik

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından belediye önüne gelen vatandaşlarla polisler arasında arbede yaşandı. 

Bakanlıktan açıklama 

İçişleri Bakanlığı, DEM Partili belediyelerde başkanların görevden alınma gerekçelerini açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün Kobani davasında 10 yıl hapis cezası alması gerekçe gösterildi. Açıklamada Türk hakkında henüz bir karar kesinleşmemiş dava ve soruşturma gerekçe olarak sunuldu.

TIKLAYIN -Görevden alınarak yerine kayyım atanan Ahmet Türk: Bazı yerlerde yaptıkları görüşmelerde istediği sonucu alamadılar diye düşünüyorum

TIKLAYIN - Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk kimdir; neden görevden alındı?

Batman Belediyesi'nde arbede

Batman Belediyesi'ne atanan kayyımı protesto etmek için vatandaşlar, belediye önüne geldi. Belediye binasına yönelen vatandaşlar ile polis arasında arbede yaşandı. DEM Parti Batman İl Örgütü herkesi belediye önüne gelerek, iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

DEM Parti'den ilk açıklama

DEM Parti'den yapılan ilk açıklamada kayyım atamalarına ilişkin olarak, "Bu yöntem ve saldırılar, her türlü çözüm arayışını ve yaklaşımını zehirlediği gibi, iktidarın samimiyeti konusunda da daha büyük şüpheler doğurmuştur. Biz çözüm ve barış için el uzatılmasını beklerken, halkın iradesine el uzatılmıştır. Biz sorunların diyalog ve müzakereyle çözülmesini beklerken, halkın çözüm beklentilerine tuzak kurulmuştur" açıklamasında bulundu. Açıklamada, "Asla boyun eğmeyeceğiz, asla mücadeleden geri durmayacağız. Eğer iktidar iflas etmiş bu yöntemlerle başarılı olacağını düşünüyorsa çok büyük yanılacaktır. Halkımız da her şart ve koşulda kendi iradesine sahip çıkacaktır" denildi. 

TIKLAYIN - DEM Parti'den kayyım kararına ilk tepki: Biz çözüm ve barış için beklerken, halkın iradesine el uzatıldı, asla boyun eğmeyeceğiz

TIKLAYIN - Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan kimdir; neden görevden alındı?

Mardin Valiliği: Yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi yasaklandı

Mardin Valiliği, il genelinde açık ve kapalı yer toplantıları, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi gibi etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

"Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, millî güvenlik, kamu düzeninin sağlanması, Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi amacıyla;

Açık alanlarda yapılmak istenilen toplanma, her türlü açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, miting, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma/nöbet eylemi stant açma, çadır kurma, drone çekim faaliyetleri, anket yapılması, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb. her türlü eylemin,

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi hükümleri gereğince; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere, Mardin il sınırları içerisinde (İl merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 04.11.2024 Pazartesi günü saat 07:00’dan 14.11.2024 Perşembe günü saat 07:00’ a kadar 10 (on) gün süre ile Yasaklanmıştır."

TIKLAYIN - Özgür Özel'den DEM Partili belediyelere kayyım atanmasına ilk tepki: Zihni bozuk, kalbi kötü, eli kirli, utanmaz arlanmaz bir pişkinlikle muhatabız!

Van'daki protestoya polis engeli: 4 kişi gözaltına alındı 

DEM Parti Van İl Örgütü ile Van Emek ve Demokrasi Platformu, Mardin, Batman ve Halfeti belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasını protesto etti. Van Sanat Sokağı'nda yapılan basın açıklamasına DEM Parti Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, DEM Parti İl Eş Başkanları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasının ardından kalabalığa biber gazı ile müdahale eden polisle göstericiler arasında arbede çıktı. Arbede sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişi gözaltına alındı.