Seçim 2024
BBC Türkçe

Yeniden Refah’ın İBB için Mehmet Altınöz'ü aday göstermesi İstanbul’da dengeleri değiştirebilir mi?

10 Şubat 2024 16:43

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile yerel seçimlerde ittifak görüşmeleri sonuçsuz kalan Yeniden Refah Partisi (YRP), 3 büyük kentteki belediye başkan adaylarını ilan etti. Yeniden Refah’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına eski bakanlardan parti sözcüsü Suat Kılıç, İzmir Büyükşehir’e de Cemal Arıkan aday gösterildi.

Birçok şehir ve ilçede adaylarını açıklayan Yeniden Refah’ın, başta İstanbul olmak üzere 3 büyük kentte aday çıkarıp çıkarmayacağı merak ediliyordu.

Yeniden Refah’ın geçen hafta 3 büyük kentteki adaylarını ilan edeceğini duyurmasına karşın, Başak Demirtaş’ın DEM Parti’nin İstanbul adaylığından vazgeçmesi üzerine siyasi kulislerde AKP’nin Yeniden Refah’la yeni bir temas arayabileceği yorumları yapılıyordu.

Ancak iki parti arasında son bir haftada kamuoyuna yansıyan bir görüşme olmadı.

Altınöz, Erbakan ailesinin damadı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Ankara Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, 31 Mart yerel seçim beyannamesini, hem de 3 büyük kentteki adaylarını kamuoyuna açıkladı.

Partisinin seçim bildirgesini açıklayan Erbakan daha sonra İzmir’den başlayarak 3 büyük kentteki belediye başkan adaylarını ilan etti.

İstanbul Büyükşehir’e Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz aday gösterildi. Altınöz aynı zamanda, Milli Görüş hareketinin kurucusu eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın kızı, Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın ablası Elif Erbakan’ın eşi.

Ankara Büyükşehir adayı Suat Kılıç ise siyasete AKP’de başlayan bir isim. Bu partideyken uzun yıllar milletvekilliği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı görevinde bulunan Kılıç, halen Yeniden Refah’ın Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü.

İzmir Büyükşehir adayı ise YRP İl Başkanı Cemal Arıkan oldu.

Yeniden Refah’ın aday çıkarması İstanbul’da dengeleri değiştirebilir mi?

Yeniden Refah, 14 Mayıs 2023 seçimlerine, AKP ile son anda varılan uzlaşmayla “Cumhur İttifakı” çatısı altında girdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen Yeniden Refah, Cumhur İttifakı çatısı altında kendi adaylarıyla yarıştığı milletvekili genel seçiminde ise 5 milletvekili çıkardı.

Yeniden Refah’ın özellikle İstanbul’da aday çıkarması AKP için kritik önemde. Çünkü, 2019’da CHP’ye karşı kaybettiği İstanbul’u “geri alma” hesabı yapıyor ve arkasında bu kez ittifak ve DEM Parti desteği olmayan İmamoğlu’na karşı kendisini daha avantajlı görüyor.

Ancak Yeniden Refah, 14 Mayıs seçimlerinde İstanbul’da yüzde 3 oy aldı ve kamuoyu anketlerine göre de yükselen bir trend gösteriyor. Yeniden Refah yöneticileri bu ildeki oy oranlarının yüzde 5’i bulduğunu savunuyor.

İstanbul’da seçimin küçük oylarla el değiştirme olasılığı yüksek görüldüğü için Yeniden Refah’ın Cumhur İttifakı’ndan kopması, iktidar partisi açısından dezavantaj görülüyor.

2019’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu, ilk tur seçimi 13.729 oyla kazanmış ancak seçimin tekrarlanması üzerine oy farkını 800 binin üzerine çıkarmıştı.

DEM Parti’nin aday çıkarma kararı İmamoğlu’nun yeniden seçilmesini riske sokmasına karşın, CHP’de, Başak Demirtaş’ın adaylıktan çekilmesi ve Yeniden Refah’ın aday çıkarması ile kayıpların dengeleneceği hesabı yapılıyor.

İttifaktan kopuş, Yeniden Refah’ı inişe geçirir mi?

Yeniden Refah’ın geçen hafta, kendi adaylarıyla yarışacağını duyurup, isimlerin açıklamasını 10 Şubat’a bırakması, siyasi kulislerde AKP’nin yeniden ittifak arayışına girebileceği yorumlarına neden olmuştu.

Ancak iktidar partisinin böyle bir girişimi olmadı. Bu tutumun altında ise AKP’nin Yeniden Refah’ın muhalefet cephesine geçmesi ile oylarının da düşüşe geçeceği beklentisinin yattığı dillendiriliyor.

AKP kurmayları, Yeniden Refah’ın oy artışında 14 Mayıs seçimlerine “Cumhur İttifakı” çatısı altında girmesinin etkili olduğunu düşünüyor ve AKP’ye hayat pahalılığı ve çeşitli icraatları nedeniyle kızgın olan seçmenin parlamento seçiminde “aynı havuzda” olan Yeniden Refah’a parti oylarının kaydığını savunuyor.

Yeniden Refah seçmeninin esas tabanının partili seçmenleri olduğunu ifade eden bazı AKP kurmayları, İstanbul’da Yeniden Refah seçmeninin Ekrem İmamoğlu karşıtlığı üzerinden konsolide olacağını ve adayları Murat Kurum’u destekleyeceği tahminini dile getiriyor.

Ne olmuştu?


AKP ile Yeniden Refah Partisi heyetlerinin, iki partinin 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde iş birliği yapmalarına yönelik görüşmelerden sonuç çıkmamıştı.

Partisinin 31 Mart yerel seçimlerine kendi adaylarıyla gireceğini duyuran Genel Başkan Fatih Erbakan, bunun gerekçelerini de “milletimiz ve teşkilatımız ittifak istemiyor” diye açıklamıştı.

“Belediye başkanlığı seçimleri beka seçimi değildir” diyen Erbakan, AKP’nin taleplerine de olumlu yanıt vermemesi nedeniyle ittifak yapmayacaklarını duyurmuştu.

LGBTİ bireyler hedefinde


Genel Başkan Erbakan, 3 kentin adayını ilan ettiği toplantıda, partisinin 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin seçim bildirgesini de açıkladı.

2028 seçimlerine dönük hedefini “iktidar” olarak açıklayan Erbakan, “rant belediyeciliğini” de eleştirdi, LGBTİ bireyleri hedef aldı:

“Rant belediyeciliği demek israfa bulaşmış belediyecilik demektir. Heykelci belediyecilik demek iş değil laf üretmek demektir Festivallere, kutlamalara, konserlere milyonlarca lira akıtmak demektir. Belediyenin imkanlarıyla LGBT etkinliklerine destek olmak ve nesillerin ifsadına vesile olmak demektir. İbadethanelerimizin yanı başında düzenlenen içkinin su gibi aktığı konserlere milyonlarca lira aktarmaktır.

"Hizmeti vatandaşa değil örgüte götürür, millete kazınan hendektir, özgeçmişi dağa dayananlara iş imkanı sağlamaktır. Ahlaklı belediyecilik her işinde ahlakı öncelemek, bir adım atarken ahiretteki karşılığını düşünerek adım atmak demektir.”

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir