Gündem

Yeniden İstanbul seçimleri dış basında: “AKP için riskli bir strateji”, “Ekonomik kriz ihtimali oluşturuyor”, "Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor"

06 Mayıs 2019 22:33

T24 Dış Haberler
Gonca Tokyol & Metin Kaan Kurtuluş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği seçimleri iptal etti. İptal kararı dünya basınında geniş yer buldu.

TIKLAYIN - İstanbul seçimi iptal edildi; 10 soruda şimdi ne olacak?

NYT: Toplumsal huzursuzluk ve yeni bir ekonomik kriz ihtimali oluşturuyor

New York Times, seçimlerle ilgili haberi ‘’Muhalefet için aksaklık; Türkiye İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı için yeni seçim kararı aldı’’ başlığıyla verdi. NYT’nin İstanbul büro şefi Carlotta Gall, kararın ‘’toplumsal huzursuzluk’’ ve ‘’yeni bir ekonomik kriz’’ ihtimali oluşturduğunu yazdı.

‘’AKP için bu çok riskli bir strateji"

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, Twitter üzerinden ‘’Belki de kaçınılmaz olan oldu Türkiye’nin seçim kurulu AKP’nin İstanbul için itirazını kabul etti (…) Erdoğan memleketinin elden gitmesine izin vermeyecekti’’ yorumunda bulundu. Lowen sözlerine, ‘’AKP için bu çok riskli bir strateji. Ekrem İmamoğlu çok popüler, CHP’nin ötesine ulaşabiliyor ve son bir aydır bir belediye başkanı gibi göründü ve davrandı. AKP’nin kendisi de bölündü - bazıları gerçekten kazandıklarına inanıyor, diğerleri ise kaybettiklerini biliyor ve bu partiyi bölebilir’’ diye devam etti.

Lowen, daha sonra şu paylaşımlarda bulundu:

‘’Erdoğan’a ölümüne sadık olanlar bunu bir yanlışı düzeltme fırsatı olarak görecek. Ama muhalefet ve bazı eski AKP destekçileri bunu çoğu hükümet yanlısı olan bir seçim kurulu tarafından alınmış siyasi gerekçeli bir hamle olarak görecek.’’

‘’Bazıları demokrasinin üç ana bileşeni olduğunu söyleyebilir: ifade özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve güvenilir seçimler. Türkiye ilk ikisini kaybetti - bazıları bu akşam üçüncüsünü de kaybettiğini düşünecektir.’’

“Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor”

The Economist dergisinin İstanbul muhabiri Piotr Zelawski de Twitter hesabından yaptığı yorumda, “Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor” ifadesini kullandı.

"AKP, İmamoğlu’nun ulusal bir siyasi fenomen olarak rolünü daha da sağlamlaştırdı"

Independent’tan Borzou Daraghi de seçimlerin iptaliyle ilgili derleme haberinde Erdoğan’ın partisinin İstanbul seçimlerini 25 yıldır ilk defa kaybettiğini hatırlattı ve şehrin ekonomik önemine dikkat çekti. Tecrübeli muhabir, tekrar seçim kararının parti için ‘’riskli’’ olabileceğini yazdı; ‘’Seçimlerde AKP İstanbul’u tekrar kazanabilir veya daha büyük bir fark ile kaybedebilir’’. AKP’nin seçim kaybını yönetme şeklinin kendilerini ‘’ehemmiyetsiz ve güce aç’’ gösterdiğini belirten Daraghi, ‘bu dururumun ’İmamoğlu’nun ulusal bir siyasi fenomen olarak rolünü daha da sağlamlaştırdığı’’ yorumunda bulundu.

Reuters kararın ardından Dolar/TL’nin yükselmesine dikkat çekerken; İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian da seçim tekrarı kararının muhalefete ‘’dev bir darbe vurduğunu’’ yazdı. Hem Reuters haber ajansı hem de Guardian CHP’nin ‘’Seçimin tekrar kararının düpedüz diktatörlük olduğu’’ yorumuna haberde yer verdi.