Gündem

Yeniden gündem olan Kürt - Aşiret dizileri eleştiri konusu oldu: Medyada kültürel çarpıtmalar ne yazık ki devam ediyor

"Bu algılar, gerçekte Kürt toplumunun modernleşen yapısını gölgede bırakıyor"

19 Kasım 2024 11:29

T24 Haber Merkezi

Kürt toplumunu yanlış bir şekilde aşiret kültürüyle özdeşleştiren diziler, medyanın kültürel algıları çarpıtma sorununu bir kez daha gündeme getirdi

“Uzak Şehir” adlı dizi, Kanada’dan Mardin’e taşınan bir kadının aşiret baskısıyla mücadelesini konu alıyor ve ilk bölümde yayınlanan bir cenaze sahnesindeki silahlı sahneler sosyal medyada büyük tepki çekti.

Sosyolog Adnan Fırat Bayar, dizilerin Kürt toplumunu gerçekte olduğu gibi değil, egemen kültürün görmek istediği şekilde yansıttığını ifade etti. Bayar, “Bu diziler, egemen kültürün kendini koruma çabasının bir parçası olarak, Kürtleri ve Kürt kültürünü yanlış tanıtan bir araç haline gelmiş durumda. Kürtler üzerine oluşturulan bu algılar, gerçekte Kürt toplumunun modernleşen yapısını gölgede bırakıyor,” dedi.

Amida Haber'in aktardığına göre, Sosyolog Bayar ayrıca, Türk eğitim sisteminin de egemen kültürün bu yanlış algılarını pekiştirdiğini, Kürtlerin Türk tarihini ve kültürünü iyi bilmesine rağmen Türklerin Kürtleri tanımadığını vurguladı. Bayar, “Eğitim sistemi, bu algıları sürekli kılmakta ve Kürt kültürüne olan ilgiyi engellemekte bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu da Kürtlerin gerçekte nasıl bir toplum olduğunun anlaşılmasını zorlaştırıyor,” şeklinde konuştu.

Dizilerin, Kürt toplumunun gerçek yüzünü yansıtmadığını ve egemen kültürün tehdit algısını pekiştirdiğini belirten Bayar, bu tür yapımların Kürtlerin modern toplum olarak kabul edilmesini zorlaştırdığını sözlerine ekledi.


"David Beckham ve Mozart da 'tourette'
sendromundan muzdaripti" 


Seda Bakan ve Zafer Algöz, Takıntılar'ı anlattı