Ekonomi

Yeniçağ yazarı Zelyut: Sanayiye kaliteli, iyi eğitimli işgücü girmeden Türkiye, dolar kıtlığını aşamaz

"Bu kafa mevcut oldukça Türkiye rezerv biriktiremez"

30 Ağustos 2022 10:06

Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut, temmuzda ihracatın yüzde 19,1,ithalatın da yüzde 40,7 artmasını ve bunun sonucunda dış ticaret açığının yüzde 143,7 artmasını değerlendirdi. 

Türkiye'nin üretim yapması için gerekli girdi mallarını ithal etmek zorunda olduğunu belirten Zelyut şöyle yazdı:

"İhracata bakıyoruz, içindeki yüksek teknoloji içeren ürünlerin payı ise yüzde 2,8 yani para getirecek, yükte hafif pahada ağır mal üretimi neredeyse yok! Neden yok? Suriyeli, Afgan işçiye dayanıp üretim yaparsan olacağı budur. Teknik liseler, fen liseleri açmazsan olacağı budur. Sanayiye kaliteli, iyi eğitimli işgücü girmeden Türkiye dolar kıtlığını aşamaz. Bu da AKP kafası ile olmaz. Çünkü AKP eğitimde reform yaparak öğrenci kalitesini artırmaz. Zira artarsa o kesim uyandığı için AKP'ye oy vermez.

Burada bir eleştiri de patronlara: Siz Suriyeli, Afgan çalıştırıp personel maliyetinden kâr ettik zannettiniz ama kısa vadede kazanırken uzun vadede şirketinizin geleceğini riske attınız. Verimlilik, teknoloji, AR-GE düşünmediniz, sürekli parayı nereden kısalım da kâr edelim dediniz, ya da AKP'ye hiç sormadınız, neden teknik lise açmıyorsun, neden eğitim reformu yapmıyorsun, bu sadece AKP'nin günahı değil, mevcut sisteme uyarak, sanayi ve ticaret odalarının da, onları alkışlayarak aslında siz de bu sonu hazırladınız.

Bu kafa mevcut oldukça Türkiye rezerv biriktiremez. Rezerv birikmeyince de biz burada bozuk plak gibi aynı şeyi tekrar ederiz: Dolar yükselmeye devam edecek."

Yazının tamamı için tıklayın