Ekonomi

Yeniçağ yazarı Uğuroğlu: Eylül ayında faizler düşürülmeye başlanırken "Kur korumalı TL vadeli mevduatı" sistemi neden uygulanmaya başlanmadı?

"8 - 18 lira arasındaki rant ile kimler servetlerine servet kattı?"

23 Aralık 2021 09:38

Yeniçağ gazetesi yazarı Orhan Uğuroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Kur korumalı TL vadeli mevduatı" sistemine ilişkin olarak, " Eylül ayında faizler düşürülmeye başlanırken bu sistem neden uygulanmaya başlanmadı? 8 - 18 lira arasındaki rant ile kimler servetlerine servet kattı?" diye sordu. 

Uğuroğlu yazısında, "Merkez Bankası başkanlığına, 'faiz indirimi' yapması için atanan Şahap Kavcıoğlu 19 puan olan faizi 4 aylık Eylül - Aralık döneminde toplam 5 puan düşürdü. Her puan düşüşünde dolar kuru patladı Aralık ayında ise 18,45 lira ile rekor kırdı. Merkez Bankasının 'faiz / kâr payı' ödemesi formülü 20 Aralık'ta devreye alındı. Hani Erdoğan faiz için 'nass' diyordu? Katmerli faize "Kar Payı" denince Allah'ı mı kendilerini mi aldatıyorlar? Soruyorum; eylül ayında faizler düşürülmeye başlanırken bu sistem neden uygulanmaya başlanmadı? 1 Eylül'de bir dolar 8,30 liraydı, 4 ay sonra 18,45'e fırlayıncaya kadar neden beklenildi? 8 - 18 lira arasındaki rant ile kimler servetlerine servet kattı?" ifadesini kullandı. 

Uğuroğlu şunları kaydetti: 

"Hazine’nin  “Döviz Kuru Garantili Faiz" ödemesini 3 kamu bankasında genel müdürlük yapan İYİ parti genel başkan yardımcısı Cihan Paçacı şöyle açıkladı; Fakirden alıp zengine faiz rantı veren sistem… Yastık altındaki dövizler hedef değil mi? Bu dövizleri bozdurur yeni hesap açarsan neden kabul edilmiyor? Neden sadece bir kez destek var?.. "