Dünya

Yeni Zelanda yanardağı felaketi: Tur operatörlerinin mağdurlara tazminat ödemesine karar verildi

03 Mart 2024 08:25

T24 Dış Haberler

Yeni Zelanda'da bir mahkeme, 22 kişinin öldüğü White Island (Beyaz Ada) yanardağı felaketinin mağdurlarına 10 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi.

Aralık 2019'da yanardağ patladığında yaklaşık 47 kişi yanardağı geziyordu. Hayatta kalanların çoğu ağır yaralandı. Adanın sahibi olan firma ve adada tur düzenleyenler ihmal ve güvenlik ihlallerinden suçlu bulundu.

Mahkeme, uygun kontrolleri sağlamadaki başarısızlıklarının birçok hayatı mahvettiğini söyledi.

Mahkeme ayrıca operatörlerin, Māori dilinde Whaakari olarak da bilinen adada patlamadan önceki haftalarda artan aktivite belirtilerini göz ardı ettiklerini öne sürdü. Auckland Bölge Mahkemesi, adanın sahibi olan Whakaari Management Limited (WML) şirketinin mağdurlara tazminat ödemesine karar verdi.

Özel mülkiyete ait adayı bir aile adına yöneten WML, tur gruplarına yanardağı ziyaret etmeleri için lisans vermişti. Mahkeme ayrıca turistleri yürüyüş turu için adaya getiren White Island Tours şirketinin de 4.68 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. 

Yeni Zelanda'nın volkanlarını izleyen ve devlete ait bir araştırma kurumu olan GNS Science'ın, adadaki riskler konusunda yetersiz bilgi sunduğu gerekçesiyle 54 bin dolar ceza ödemesine karar verildi.

Ada'da ölen turistlerin 17'sinin Avustralya, diğerlerinin ise ABD, Yeni Zelanda ve Almanya vatandaşı olduğu bildirildi. 

Tazminat hayatta kalan mağdurlar arasında paylaştırılacak, ölen 22 kişinin ailelerine daha büyük miktarlar ödenecek.

Patlamada hayatını kaybeden 40 yaşındaki tur rehberi Hayden Marshall-Inman'ın annesi şunları söyledi: "Çocuğum öldüğünde benim de bir parçam öldü. Kalbim gece gündüz onun kaybını taşıyor."

Tazminat ödemesine karar verilmesinin yanı sıra WML, işyeri güvenliği yasalarını ihlal ettiği için 978 bin dolar ilave para cezasına çarptırıldı.

Firmanın sahipleri Andrew, James ve Peter Buttle kardeşler daha önce ölümler nedeniyle bireysel cezai kovuşturmalarla karşı karşıya kalmış, ancak suçlamalar geçen yıl düşürülmüştü.