Gündem

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarına Erdoğan'dan tepki: Faillerini lanetliyorum

"İslam karşıtlığının yeni bir örneği..."

15 Mart 2019 08:32

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde iki camiye cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetti, 20'si ağır 48 kişinin de yaralandığı bilgisi aktarıldı. Türkiye kanadından saldırıya ilk tepki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, "Bu saldırı İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği son noktayı göstermektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da saldırının faillerini lanetlediğini ifade ederek, "Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" paylaşımında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medya hesabından saldırıyı kınadığını ifade ederek, "Yaşananlar bölünerek ayakta kalınamayacağının bir işareti: terörün her türlüsüne karşı birleşme zamanı" diye yazdı.

Erdoğan: Faillerini lanetliyorum

Erdoğan sosyal medya adresi Twitter'dan İngilizce ve Türkçe yapıtğı paylaşımda, "Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiğin anlayış batı toplumlarını ele geçirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'nun cenaze töreninde de konuya değinerek, "Yeni Zelanda'da cuma namazı kılmak için bir araya gelen Müslümanlara yönelik saldırıyı nefretle kınadığımı belirtmek istiyorum. Teşvik edilen İslam düşmanlığı toplu katliam boyutuna ulaştı. Ülkemizi, milletimizi, şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiğin anlayış batı toplumlarını ele geçirdi" ifadelerini kaydetti.

TIKLAYIN - Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, son yolculuğuna uğurlanıyor


Cami saldırılarını gerçekleştiren Brenton Tarrant'ın yayımladığı 70 sayfalık manifestoda Erdoğan'ı, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'a yönelik olarak ifadelerin yer aldığı biliniyor.


Kalın: Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir

Cumhurbaşkanlığı  Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"Yeni Zelanda Christchurch’te Nur Camine yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.  Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."

Fahrettin Altun: Yaşananlar bölünerek ayakta kalınamayacağının bir işareti

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medya adresi Twitter'dan saldırıyı kınadı. "Bugün Christchurch'te yaşanan terör saldırısını olabilecek en ağır şekilde kınıyorum." diyen Altun, "Dualarımız kurbanlar ve sevdikleriyle. Yaşananlar bölünerek ayakta kalınamayacağının bir işareti: terörün her türlüsüne karşı birleşme zamanı" ifadelerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu: Batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya çağırıyoruz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Yeni Zelanda'da insanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi. İslamofobinin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyor, batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bahçeli'den tepki: Yeni Zelenda Hükümeti birinci derecede sorumludur

"Gün geçmiyor ki, mukaddesatımıza saldırılmasın, mukadderatımız hedef alınmasın, milli ve manevi değerlerimiz saldırıya uğramasın. Türk ve İslam düşmanları gözlerini kan bürümüşçesine kötülük saçıyor, kan döküyor, barbarlıkta sınır ve eşik tanımıyorlar. Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma Namazı esnasında iki camiye düzenlenen terörist saldırıda sayıları elliye ulaşan kişi hayatını kaybetmiş, bir o kadarı da yaralanmıştır. Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir. Camilerimize kast eden, Müslümanlara acımasızca ölüm yağdıran teröristin tam bir Türk ve Türkiye düşmanı olduğu, özellikle sosyal medyasından kudurmuş gibi ülkemize yönelik tehditler savurduğu bellidir, belgelidir, deşifre edilmiş hali bilinmektedir.

Katil(ler) ile yardım ve yataklık yapan mihrakların dökülen kanların bedelini ödemeleri adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelenda Hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur. Irkçılığın geldiği aşama korkunç seviyelerdedir. Türk ve İslam değerlerini hedef alan teröristlerin karanlık emelleri alarm verici düzeydedir. Ümit ederim ki, ülkemizde inançlarımızla alay edip karalamaya teşebbüs eden çevreler mezkur terör saldırısından ders alır, sonuç çıkartır.

Yeni Zelanda’daki hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyorum. Teröristlerin, arkalarında duran güçlerin bütün sinsi planlarının ortaya çıkarılmasını, insanlık vicdanıyla paylaşılmasını temenni ediyorum. Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.

Unutulmasın ki, 'Allah Bes, Baki Hevestir.' 'Galip Olan Yalnızca Allah’tır.' Kaderin üstünde bir kader, hesabın üstünde de bir hesap vardır. Cuma’mız mübarek olsun; Allah, zalimlere, hainlere, Türk ve İslam düşmanlarına niyaz ederim ki, fırsat vermesin."

Selin Sayek Böke: Bu saldırı, tüm insanlığı hedef almıştır

"Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen alçak terör saldırısını lanetliyorum. Irkçılığın, İslamofobinin, radikal dinciliğin sonucu olan bu saldırı, tüm insanlığı hedef almıştır. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."
 

Theresa May: Düşüncelerim bu tiksindirici şiddet eyleminden etkilenenlerledir

İngiltere Başbakanı Theresa May, Twitter hesabından saldırıyı kınadı. May, mesajında, "Britanya adına Christchurch’deki korkunç terör saldırısından sonra tüm Yeni Zelandalılara en derin taziyelerimi sunuyorum. Düşüncelerim bu tiksindirici şiddet eyleminden etkilenenlerledir" ifadelerini kullandı.

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan: Bazıları farklılığı yok etmek isterken Londra bu çeşitliliği her zaman takdir edecektir

"Bugün Yeni Zelanda’dan sadece inançlarından dolayı masum insanların öldürüldüğü içler acısı bir haber aldık. Londra, Christchurch’deki terörün korkunç yüzüyle yüzleşen insanlarla birliktedir. Bazıları farklılığı yok etmek isterken Londra bu çeşitliliği her zaman takdir edecektir."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: T6avrımız öfke duymanın ötesine geçmek zorundadır

"İslam dünyası olarak büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde cuma namazını kılmakta olan cemaate yönelik bir terör saldırısı gerçekleştirildiğini, saldırıda şehitlerimiz, yaralılarımız olduğunu millet olarak büyük bir üzüntüyle öğrendik. Bu acı haber karşısında dini, milleti, inanışı ne olursa olsun insani değerlere sahip olan herkesin tavrı derin bir nefret ve teröre karşı öfke olacaktır.

Sorumlular birkaç aşırı ve terör eğilimli kimseden ibaret olamaz. Sorumlular, Müslümanlara ve İslam dünyasına karşı nefreti körükleyen, yayan ve meşrulaştıran bazı Batılı politikalar ve politikacılardır. Bu saldırıların sorumluları, barış esasına dayanan yüce İslam dinini terörle eş değer gösterme hususunda inatçı ve cahilce tavırlar içinde bulunan yetkililerdir. Bu saldırıların sorumluları İslam karşıtı duyguları körükleyen medya unsurlarıdır. İslam'a karşı saldırılara yol açan zehirli iklim ve bazı Batılı yönetimlerin İslam karşıtı sorumsuzlukları ortadan kalkmadan bu terör olayları sona ermeyecektir. Bu ve benzeri saldırılar karşısında tavrımız öfke duymanın ötesine geçmek zorundadır."