Dünya

Yeni Zelanda'da otomatik silahların geri alımı başladı

Christchurch'te iki camiye yapılan terör saldırısında 51 kişi hayatını kaybetmişti

13 Temmuz 2019 11:04

T24 Dış haberler

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde düzinelerce silah sahibi para karşılığında silahlarını devlete iade etti. Christchurch'te iki camiye düzenlenen 51 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından meclis çoğu yarı otomatik ve otomatik silahları yasa dışı ilân etmişti. 

The Guardian'ın aktardığına göre polis, bugün başlatılan geri alma işleminde 68 silah sahibine 200 bin Yeni Zelanda dolarından fazla para ödediklerini açıkladı. 

Yeni Zelanda hükümeti yarı otomatik ve otomatik silahların geri alınması için 200 milyon Yeni Zelanda doları ayırdı. Bazı silah sahiplerinin silahların geri alınmasından "memnun olmadıkları" ifade edildi. Yarı otomatik silah sahiplerine Aralık ayına kadar süre verildi.

Yeni Zelanda'da 1.2 milyon ila 1.5 milyon arası silah bulunduğu düşünülüyor. 

Yarı otomatik ve otomatik silahların bulundurulması ve alınmasını yasaklayan yasa mecliste 119 oya karşı bir oy ile kabul edilmişti. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 51 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından otomatik silahların tehlikesi hakkında konuşurken, "Bu kadar büyük bir yıkıma ve bu kadar çok ölüme sebep olan silahların bu ülkede nasıl yasal olarak alınabildiğini anlamıyorum" demişti.