Dünya

Yeni Zelanda'da HIV pozitif bireyler için ilk sperm bankası açıldı

Banka, virüs ile yaşayanlara karşı negatif algıyı kırmayı hedefliyor

27 Kasım 2019 13:34

T24 Dış haberler

Yeni Zelanda'da hastalığa bağlı negatif algıyı kırma hedefiyle HIV pozitif bireyler için ilk sperm bankası açıldı.

The Guardian'ın aktardığına göre Sperm Positive isimli kurum çalışmalarına üç donör ile başladı. 3 donörün HIV hastası olduğu bilinse de hepsinde sadece "virüs yükü" bulunuyor. Bu kanlarındaki virüs oranının çok düşük olduğu, bu nedenle HIV pozitif olduklarının standart metodlarla tespit edilemediği anlamına geliyor.

Virüs oranının kanda bu kadar azalması hastanın tedavi edilebilir olduğu anlamına gelmiyor, ancak tedavinin işe yaradığı ve virüsün korunmasız seks ile dahi bulaşamayacağını gösteriyor.

Donörlerden Damien Rule-Neal, kendisine 1999'da HIV pozitif teşhisi konulduğunu, ancak 18 yıl tedavi gördükten sonra virüsün tespit edilemez noktaya geldiğini söyledi. HIV pozitif olmasının kendisine karşı iş hayatında ve günlük hayatında negatif algı oluşturduğunu söylerken, "HIV ile yaşayan ve daha sonra çocuk yapabilen birçok arkadaşım oldu" dedi. Rule-Neal, hayatın HIV pozitif teşhisinden sonra da devam ettiğini dünyaya göstermek istediğini söyledi.

İnternet üzerinden faaliyet gösterecek olan sperm bankası HIV pozitif olan, ancak virüsü bulaştıramayacak durumda olan donörler aradıklarını açıkladı.

Girişim Yeni Zelanda AIDS Vakfı, Positive Women Inc ve Body Positive tarafından başlatıldı.