Dünya

Yeni ve daha ölümcül mpox varyantı ilk kez Asya'da: Tayland vakayı doğruladı

23 Ağustos 2024 08:06

T24 Dış Haberler

Tayland, Asya'da ilk kez yeni ve daha ölümcül bir mpox varyantını taşıyan bir hasta tespit edildiğini bildirdi. Hastanın Afrika'dan geldiği belirtildi. 

Hastalık kontrol müdürlüğü, 66 yaşındaki hastaya yapılan testin sonucunda mpox Clade 1b varyantı taşıdığının doğrulandığını belirtti. 

Açıklamada Afrika'dan Tayland'a gelen hastanın bir Avrupa ülkesinin vatandaşı olduğu belirtilirken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) durumla ilgili olarak bilgilendirileceği vurgulandı. 

DSÖ, yeni varyant sebebiyle küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve üreticilere aşı üretimini artırmaları için çağrı yapmıştı. 

Hasta, 14 Ağustos'ta Tayland'ın başkenti Bangkok'a indikten sonra mpox semptomları gösterdiği gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı. 

Hastalık kontrol müdürlüğü, hastayla yakın temas içinde olan 43 kişinin takibe alındığını ancak henüz semptom göstermediklerini belirtti. Hastalar 21 gün boyunca takip edilecek. 

Tayland'da "riskli" olduğu belirlenen 42 ülkeden gelenlerin ülkeye girişte test yaptırması gerektiği bir kez daha vurgulandı. 

İsveç, geçen günlerde ilk kez daha bulaşıcı varyantla ilgili bir vakanın tespit edildiğini duyurmuş, Arjantin de içinde mpox hastası olduğu şüphesiyle bir kargo gemisini karantinaya aldı.