Gündem

Yeni Şafak yazarı: Türkiye’ye Kürt sorunu hediye eden Batı, İran’a da Türk sorunu hediye edecek

"İran’ın ipi çekildi"

30 Ocak 2023 10:04

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, Azerbaycan'ın İran'ın başkenti Tahran'da bulunan büyükelçilik binasına düzenlenen saldırıya değinerek, “Son kertedeki İran-İsrail hesaplaşmasının bir ayağının Kafkasya’da yaşanacağı anlaşılıyor. Türkiye’ye bir Kürt sorunu hediye eden batı, İran’a da bir Türk sorunu hediye edecek”  dedi.

İran’ın son zamanlarda en huzursuz coğrafyalarından biri olduğunu yazan Öğün, “İran, aynı zamanda küresel ölçekte ve onun bölgesel yansımaları olarak hayli sıkışmış vaziyette. İran, zaten, on senelere sari olarak küresel sistem tarafından sıkıştırılıyordu. Bunu geriletmek adına İran evvelâ Rusya ile yakınlaştı. Ama attığı daha radikal adım, Çin ile hemen her seviyede yakınlaşmasıydı. Galiba bardağı taşıran damla da bu oldu. İran’ın ipi çekildi” diye yazdı.

Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye süreci nedeniyle başlayan işbirliğinin batı tarafından çökertilmek istendiğini yazan Öğün, Azerbaycan’ın İran’daki büyükelçiliğine yönelik saldırıyı hatırlatarak, “Son kertedeki İran-İsrail hesaplaşmasının bir ayağının Kafkasya’da yaşanacağı anlaşılıyor. Türkiye’ye bir Kürt sorunu hediye eden batı, İran’a da bir Türk sorunu hediye edecek. İran’daki rejim de buna savunma refleksi üzerinden teşne” değerlendirmesinde bulundu.   

Yazının tamamını okumak için tıklayın 

TIKLAYIN - İran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırı: Güvenlik şefi hayatını kaybetti