Gündem

Yeni Şafak yazarı: Türkiye’de dün itibariyle sadece bir Anayasa değişikliği sürecine girilmedi; eşcinsellik yayılmacılığına karşı verilecek politik mücadelenin fitili ateşlendi

06 Ekim 2022 09:33

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik, başörtüsü konusunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Anayasa'da değişiklik' çağrısına değinerek, "Türkiye’de dün itibariyle sadece bir Anayasa değişikliği sürecine girilmedi; eşcinsellik yayılmacılığına karşı verilecek politik mücadelenin fitili ateşlendi" yorumunu yaptı.

Çelik, Erdoğan’ın 'Anayasa'da değişiklik' çağrısıyla CHP’yi büyük bir çıkmaza soktuğunu savundu. Erdoğan’ın çağrısına CHP’li Özgür Özel’in  “Desteklememek için Anayasa değişikliği önerip başka değişiklikler için fırsat kolluyorlar” yanıtını verdiğini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: “’Başka değişiklikler’ neler olabilir mesela? Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çağrısı yaptığı konuşmasında, ‘kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile’ vurgusu da yaptı.

Tam olarak şu cümleyi kurdu: ‘Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım.’

Erdoğan’ın bu önerisini bundan sonra çok fazla konuşacağız. Yeni Anayasa çalışmaları sürecinde çıkacak tüm tartışmalar, siyasi kavgalar ve başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası baskıların tek nedeni olacak. Abartmadığımı yeni Anayasa çalışmalarında göreceğiz. Hatta ilk tepkiler gelmeye başladı bile. Gazeteci Nevşin Mengü’nün ‘anti LGBTİ yasası yükleniyor’ paylaşımını da başlayacak yeni siyasi ve sosyolojik tartışmanın ilk cümlelerinden biri olarak kayıtlara geçirebiliriz."

Mevcut Anayasa’da ailenin korunmasıyla ilgili bir “açık” bulunduğunu ve Erdoğan’ın dünkü sözlerinin Anayasa’nın 41. Maddesi’ne denk düştüğünü yazan Çelik, bu konuda Anayasa’da değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

CHP’nin  “başka değişiklikler” diyerek Anayasa değişikliğine kapıyı kapattığını yazan Çelik, özetle yazısına şöyle devam etti:

Anayasa’yı değiştirmek için AK Parti ve MHP’nin oyları yetmiyor. Değişiklik için 400 oy gerekiyor. Seçim öncesi pek mümkün değil ama referandum için de en az 360 oya ihtiyaç var. AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın Meclis’te 337 sandalyesi var. Bu dağılımda Anayasa değişikliği için muhalefetin destek olması gerekiyor.

Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı yetersiz ama Erdoğan’ın Anayasa hamlesi ile muhalefet bloğundaki bazı partiler pozisyonlarını gözden geçirmek zorunda kalabilirler.

Bu nedenle de Türkiye’de dün itibariyle sadece bir Anayasa değişikliği sürecine girilmedi. Bütün dünyada politik baskılama, ticari ekosistem ve nesilleri dönüştürmeye dönüşen eşcinsellik yayılmacılığına karşı verilecek politik mücadelenin fitili ateşlendi. İstanbul’da yapılan büyük aile yürüyüşüne gösterilen ilgi, sivil tepkinin sesinin yüksekliği kamuoyunun beklentisini de ortaya koydu.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

Ne olmuştu?

CHP lideri, çalışma odasında çektiği bir videoyu sosyal medya hesabında yayımlamış, “Kadınlara giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız” demişti. Kılıçdaroğlu, başörtüsünü yasal güvence altına alan kanun teklifini yarın TBMM’ye sunacaklarını açıklamıştı.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu beklenen açıklamasını yaptı: Başörtüsü yarasını sonsuza kadar kapatacak kanun teklifini TBMM'ye sunacağız, bakalım Saray'ın tutumu ne olacak...

Ertesi gün CHP, “Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulamaması Hakkında Kanun Teklifi”ni TBMM Başkanlığı’na sunmuştu.

TIKLAYIN - CHP'nin başörtüsü teklifi, Kılıçdaroğlu ve grup yöneticilerinin imzalarıyla Meclis'te

Erdoğan ise dün partisinin grup toplantısında TBMM Başkanlığı’na başörtüsü ve kılık kıyafet konusunda yasal güvence sağlayan kanun teklifini sunan CHP'ye, "Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım" çağrısında bulundu.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan CHP'ye "başörtüsü" çağrısı: Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım

Ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın çağrısına sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız. Bu kullandığın zehirli dili de artık bırak, çok çirkin bir üslubun var. Türkiye için iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz. Senin yasakçı zihniyetine rağmen, özgürlükler getirmeye çalışıyoruz" İfadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’ın çağrısına yanıt: Eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız

 TIKLAYIN - Erdoğan'ın teklifine CHP'li Özel'den yanıt: Yeni Anayasa, yeni Meclis'in işi olacak!