Gündem

Yeni Şafak yazarı: Şanghay İşbirliği Örgütü bana heyecan değil, derin endişe veriyor

19 Eylül 2022 09:11

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu bugünkü yazısında, “Şanghay İşbirliği süreçleri, iyi yönetilebilirse Türkiye için de fırsatlar doğuruyor olabilir. Ama doğrusunu isterseniz bana heyecan değil, daha çok derin endişe veriyor...” düşüncesini dile getirdi.

Sermaye birikiminin hızla yeniden Batı’dan Doğu’ya kaydığını yazan Öğün, bir zamanlar fakirliğin ve yokluğun timsali olan Çin ve Hindistan’ın yeni birikim ve dağıtım merkezine dönüştüğünü yazdı.

“Önümüzdeki on seneleri jeokültürel kavgaların beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulunan Öğün, yazısına şöyle devam etti:

“Batı kamuoylarında yükselen yeni Haçlılık hezeyanları , faşizan tırmanışlar ayan beyan takip ediliyor. Son beş yüz seneye damgasını vurmuş olan Beyaz Adamın üstünlüğünün sona ermeye yüz tutması Doğu’da ise Batı karşıtı hisleri coşturuyor. Bu hınç yüklü duygular taşıyıcılarına tuhaf bir haz veriyor. Men dakka dukka hesapları yükseliyor. Şanghay İşbirliği süreçleri tam da bunun odağını oluşturuyor. “Bir duralım, hele bir bakalım” diyen tedbirli akıllar bastırılıyor. 'Evvelâ şu Batı’nın hakkından bir gelelim, gerisi kolay' diyen basitçi bir yaklaşım hâkim oluyor. Yaşanan dönüşümün kapitalist tarihte sadece bir cüz olduğu çok defa unutuluyor.. Tekmil aktörlere bir fırsatçılık hâkim. Şanghay’ın bir ruhu yok aslında. Yeni kapitalizmin dijital bir faşizm riskini doğurduğunu kimse hesaba katmıyor. Bunun en ileri laboratuvarlarının Çin gibi kapalı-otoriter, Hindistan gibi her şeyi reenkarnasyon inancında sorumsuzlaştıran ilişkilere sâhip toplumların merkezde olduğu bir coğrafyadan neşet etmiş olmasını bir tesadüf olarak mı göreceğiz? Şanghay İşbirliği süreçleri, iyi yönetilebilirse Türkiye için de fırsatlar doğuruyor olabilir. Ama doğrusunu isterseniz bana heyecan değil, daha çok derin endişeler veriyor..”

Yazının tamamını okumak için tıklayın