Dünya

Yeni Şafak yazarı: Reisi’nin ölümünün arkasında, komplo teorilerinden biri olduğu tespit edilirse, dünyanın da çivisi çıkacak demektir

21 Mayıs 2024 10:41

Yeni Şafak yazarı Ali Saydam, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazasında ölmesine ilişkin olarak, "Reisi’nin ölümünün arkasında, endişe edilen komplo teorilerinden biri olduğu tespit edilirse, dünyanın da çivisi çıkacak demektir." yorumunu yaptı.

Yazısında, "İran devletinin üst yönetimini bir anda yok eden bu olaydan kim ya da kimler çıkar sağlar? sorusunu yönelten Saydam, "ABD ve/veya İsrail’in bu işte dolaylı ya da doğrudan parmağı olabilir mi? Yoksa parmak içeride mi? (Rivayete göre Reisi’nin yerine, İran dini lideri Ali Hamaney’in karşı çıkmasına rağmen, oğlu Mücteba Hamaney talipmiş.)  Buraya sadece özetleri aldık… İran’ın yönetemediği iletişimin ülkedeki ve dünyadaki yansımasını; “Körler sağırlar birbirini ağırlar” durumu olarak nitelemek yanlış olmaz. En temel soru da şu tabii ki: “Bundan sonra ne olacak?” ifadelerini kullandı. 

Kazanın ardından Orta Doğu'da ne gibi gelişmeler yaşanabileceğine de değinen Saydam, "Orta Doğu, zaten ‘barut fıçısına’ dönmüş… Fitili de ortalıkta… Ateşlenmeye hazır!.. Küçük bir kıvılcım bekleniyor sanki. Reisi’nin ölümünün arkasında, endişe edilen komplo teorilerinden biri olduğu tespit edilirse, dünyanın da çivisi çıkacak demektir. Orta Doğu kaosunu engellemenin tek yolunun açık, derinlikli, ayrıntılı, tatmin edici, belirsizliği yok eden iletişim olduğunu İran inşallah anlayacaktır." dedi. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın


TIKLAYIN | İran Cumhurbaşkanı Reisi öldü, Tahran'da şimdi ne olacak?

TIKLAYIN | İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın yerine atanan isimler belli oldu

TIKLAYIN - İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin öldüğü helikopter kazasından yeni görüntüler

TIKLAYIN - Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopter enkazını buldu; o anlar böyle paylaşıldı

TIKLAYIN | Hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?