Gündem

Yeni Şafak yazarı Öztürk: Zenginimiz, fakirimiz lehine feragatte bulunmazsa devlet gereğini yapmalı değil mi?

"Zengin-fakir arasında büyüyen gelir adaletsizliğinin engellemesi gerekiyor; yoksa toplumsal barış riske girer!"

28 Haziran 2022 09:25

Yeni Şafak yazarı Hasan Öztürk, 19 Mayıs 2021’den bu yana “Zenginden alın fakire verin” çağırısında bulunduğunu belirterek “Hükümet, serbest piyasa şartlarında kısmi müdahalelerle piyasayı düzenlemeye çalıştı. Yaşanan enflasyonist ortamdan vatandaşlarımızı korumak için de kendinden feragat etti” diye yazdı.

Öztürk “Zenginimiz, fakirimiz lehine feragatte bulunmazsa devlet gereğini yapmalı değil mi?” başlıklı yazısında, hükümetin ekonominin çarkları dönsün, istihdamda sorun yaşanmasın, üretim devam etsin diye kendi alacaklarından feragat etmesinin bir yere kadar çözüm olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Doğalgaz ve elektrikte yüksek oranlarda sübvanseden tutun da… Asgari ücretteki vergiden vaz geçmeye, KDV’de indirime, birçok sektörü destekleyen sübvanseye… Tarımdan, sanayiye kadar birçok sektöre kredi ve hibe imkanına… Ve küçük esnafların vergi borçlarının silinmesine kadar; birçok alanda kendinden feragat etti.”

Hükümetin şimdi, regülasyonu artırması gerektiğini yazan Öztürk,  “Zira zengin-fakir arasındaki gelir adaletsizliği her geçen gün büyüyor. Bunu engellemesi gerekiyor. Yoksa toplumsal barışımız riske giriyor!  Bu bağlamda, finans sektörüne kısmi vergi artırımı geldi. Bizim başından bu yana önerimiz, ‘Bu dönemde zenginliğine zenginlik katanlara ek vergi konması… Bu dönemde daha da fakirleşenlerin desteklenmesi’ydi. Çünkü, kervan yürürken arkada kalma ihtimali olanların oranı her geçen gün artıyor.” diye yazdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) TL nakdi kredilere getirdiği 15 milyon liralık nakdi yabancı para varlık sınırlaması getirdiğini hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Yeni düzenleme ile servetleri hesaplarında her gün artarken hala kamu kaynaklarını kullanan zenginlerimizin ellerini ceplerine atmasına neden olacaktır.

Ama yeterli olup olmayacağı yönünde de kaygılarımız var.

Son olarak, döviz hesaplarında milyon dolarları olan zenginlerimizin, geride kalma ihtimali olan dar gelirlilerimiz lehine feragat etmesi onların zenginliklerini azaltmaz bilakis artırır diye düşündüğümüzü söylemek isteriz.

Çünkü kervan yürürken arkada kalma ihtimali olanların vereceği tepki toplumsal barışımızı zorlayabilir. O zaman kimin ne kadar zengin olduğunun bir önemi kalır mı?"