Gündem

Yeni Şafak yazarı Öğün: Suriye harekâtı arifesinde bazı ihtimâller

02 Haziran 2022 09:13

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, bugünkü yazısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tel Rıfat ve Münbiç'e düzenleneceğini açıkladığı Suriye harekâtı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Harekât arifesinde bazı ihtimaller” başlıklı yazısında Türkiye’nin Suriye’ye harekât yapacağını dünyaya ilan etmesinden sonra tuhaf bir sessizliğin baş gösterdiğini, harekâta en fazla karşı çıkan ülkenin İran olduğu yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan  “Türklerin, yaşanan gelişmelere kayıtsız kalamayacağı”,  ABD’den ise harekât ile ilgili “dengeleri bozacağını” ve “gelişmelerden endişe ediyoruz” açıklamasının yapıldığını yazan Öğün, “Şimdilik ABD’nin kesin tavrının ne olacağını bilemiyoruz. Daha evvel, bu tarz harekâtlar karşısında esip gürleyen Avrupa’dan ise fazla bir ses çıkmadı. Biraz tuhaf değil mi?” diye sordu.

Harekâtın zamanlamasının son derecede isabetli olduğunu ifade eden Öğün, şöyle devam etti: “İlk bakışta görülen bazı şeyler var. Evvelâ işin Avrupa cephesine bir bakalım. Çok sayıda insan, Rusya-Ukrayna savaşında çembere alınan ve tecrit edilen tarafın tek başına Rusya olduğunu zannediyor. Hâlbuki bu çift taraflı bir kuşatma. Rusya tecrit edilirken, madalyonun diğer tarafında Almanya ve Fransa odakta olmak üzere AB, Avrasya ve bilhassa Çin’den tecrit ediliyor. Bugün karşımızda büzüşmüş bir Avrupa var. Herhâlde zihinlerinin bir tarafında, on seneler boyunca Türkiye’yi dışlamış olmanın pişmanlığı kol geziyor. Bu durumda, muhtemelen kendileri için en büyük çıkış kapısı olan Türkiye’yi bu harekât üzerinden biraz daha kendilerinden uzaklaştırmanın ve İngiltere’nin kurmaya çalıştığı paralel bir Avrupa’ya daha fazla mahkûm etmenin maliyetlerini düşünüyorlardır. Sessizlikleri biraz da bu sebepten olsa gerekir.”

Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle Batı tarafından dışlandığını ve bu nedenle hali zayıfladığını ifade eden Öğün, Rusya’nın harekâta karşı olan İran’ı değil, Türkiye’yi desteleyeceğini yazdı.

Öğün, Rusya’nın İran’ı desteklemesi halinde gergin olan İsrail’le olan ilişkilerinin daha da gerginleşeceğini belirterek “Türkiye’nin yapacağı harekâtın nihai hedeflerini kısmen bilebiliyoruz. Kesin olan, PKK’yı Türkiye hudutlarının 30 km gerisine süpürmektir. Eğer İran, PKK saflarında bir savaş verirse bundan nasibini alacak ve İsrail’in yakın menziline girecektir. Buna ilâveten PKK-Haşdi Şabi ortaklığının, PKK üzerinde mutlak bir otorite kuran ABD’yi de rahatsız edeceğini düşünüyorum. Bunun, tıpkı Rusya-İsrail ilişkilerinde yol açabileceği menfi durumu, Biden devrinde soğumuş olan ABD-İsrail ilişkilerini daha da bozabileceğini düşünüyorum. İran’ın düşündüğü ve endişe ettiği hususun, Türkiye’nin bu harekâtı üzerinden lojistik bir kayba uğramakla alâkalı görünüyor. Esad rejiminin, Türkiye’nin harekâtına karşı 'Suriye Ordusunun' mukavemet edeceğini ilân etmesine karşı, eğer İran ve Rusya geri durursa bunu yapamayacağı ortada.” değerlendirmesinde bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın