Gündem

Yeni Şafak yazarı Karaman: “Benimkine aykırı düşünenler cahil, sapkın, haindir' demek, taassuptur, ilim ahlâkına yakışmaz ve caiz değildir

19 Haziran 2022 15:35

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, "Benimkine aykırı düşünenler cahil, sapkın, haindir' demek, taassuptur, ilim ahlâkına yakışmaz ve caiz değildir" değerlendirmesini yaptı. 

Karaman yazısında, "İnsanların düşünmesini engellemek mümkün değildir; engellemeye konu olan düşünceyi, duyguyu, kararı açıklamaktır. Şahıslara hakaret, bölücülük, kutsallara hakaret, kamu düzenini bozmaya, şiddete başvurmaya teşvik ve tahrik gibi düşünce ve kararların açıklanmasına müsamaha edilmez. Bunların dışında her insan, düşündüğünü açıklar, katılmayan, duruma göre ya hoş görür veya tahammül eder. Her ağzı olanın konuşması uygun değildir, konuşmanın sorumluluğu vardır. Bu ülkede herkes doktor gibi, din âlimi gibi veya bir başka alanda uzman gibi konuşuyor; sosyal medyada yayın yapıyor, nice çamlar deviriyor, nice sapıtmalara sebep oluyor… Bu, elbette caiz değildir ve hoş görülemez." ifadesini kullandı. 

Karaman  şunları kaydetti:

"Belli bir konuda sağlam ve yeterli bilgi sahibi olanlar o konuyu tartışabilirler; konu müsait ise görüş, yorum, yaklaşım farkı ortaya çıktığında farklı fikirlere saygı ve hoşgörü gerekir. Farklılığa tahammülü olan bir konuda “Bir ben bilirim”, “Bir benim görüşüm haktır”, “Benimkine aykırı düşünenler cahil, sapkın, haindir…” demek, taassuptur, ilim ahlâkına yakışmaz ve caiz değildir."