Gündem

Yeni Şafak yazarı Kaplan: Şehirlerimiz şehir değildi, birbirinin kopyası betonarme mezarlıklardı

"Ontolojik dayanakları sağlam olmadığı, temelsiz, köksüz ve ruhsuz çürük temeller üzerine inşa edildiği için hepsi de yıkıldı bu şehirlerimizin"

17 Mart 2023 11:15

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, "Şehirlerimiz şehir değildi, birbirinin kopyası betonarme mezarlıklardı. Hayaletleri andırıyordu. Bir gün kükreyecek, ateş püskürecek hayaletleri…" değerlendirmesini yaptı.

Kaplan yazısında, "Tarihe kayıt düşülsün: Şehir inşa edemeyen, medeniyet inşa edemez. Türk Batılılaşması, laikleşmesi, İslâmî köklerimizi ve ruhumuzu yok ettiği için, bizim şiir şehirlerimizi de yok etmiş, Anadolu'yu kimliksiz, kişiliksiz, ruhsuz betonarme mezarlıları'ndan oluşan hayalet şehirlerle doldurmuştu. Cumhuriyet dönemi modernleşme tecrübemiz, ne yaptı bize: Medeniyet iddialarımızı ve rüyalarımızı yok etti, ruh köklerimizi kuruttu, değerlerimizi değersizleştirdi, medeniyet kimliğimizi, aidiyet biçimlerimizi yerle bir etti. Böyle bir yerde şehir kalır mı; özgün, kimlikli, kişilikli, karakterli şehirler inşa edilebilir mi?  Türk modernleşmesi, bir inkâr projesi olduğu için bizi intiharın eşiğine sürükledi; dünyanın en güzel insan modeli kâmil insan tipimizi de, dünyanın en güzel şiir-şehir modeli Osmanlı  şehir modelini de yok etti. Medeniyet çökünce şehir modeli de, insan modeli de çökecekti kaçınılmaz olarak. İki asırdır büyük bir medeniyet krizi yaşıyoruz: İnsan (mekke) tasavvurunuz da, mekân (medine) tasavvurumuz da, zaman (medeniyet) tasavvurumuz da yok oldu. Burada nasıl özgün şehirler inşa edilebilsin ki? Son bir asırda, yarım asırda inşa ettiğimiz betonarme şehirler, depremde yerle bir oldular. Çöktüler. Çökmeleri  mukadderdi: Köksüzdü, kimliksizdi, ruhsuzdu şehirlerimiz. Ontolojik dayanakları sağlam olmadığı, temelsiz, köksüz ve ruhsuz çürük temeller üzerine inşa edildiği için hepsi de yıkıldı bu şehirlerimizin. Yıkılan neydi? Ruhsuz, köksüz, dayanaksız Türk modernleşmesi tecrübesiydi. Bir gün böyle olması kaçınılmazdı." ifadesini kullandı.